Filat despre 2,2 miliarde euro oferiți Moldovei în ultimii 4 ani: Pentru cetățeni, aceste sume mari rămân „invizibile”

Filat despre 2,2 miliarde euro oferiți Moldovei în ultimii 4 ani: Pentru cetățeni, aceste sume mari rămân „invizibile”

Ex-Premierul Vlad Filat, lider al PLDM,  a publicat pe canalul său de telegram o analiză privind ajutorul financir oferit țării noastre și cum acesta fost gestionat.  Conform spuselor sale, în ultimii 4 ani, R. Moldova a primit o sumă  de  2,2 miliarde de euro.

„Suma de 2,2 miliarde de euro, care a intrat în Moldova între 2021 și 2024, reprezintă o infuzie financiară masivă pentru o țară de dimensiunile noastre. Totuși, mulți cetățeni se întreabă: Unde au ajuns acești bani? Cum se face că sume atât de mari vin și pleacă, dar nu se reflectă vizibil în calitatea vieții, în educație, sănătate și infrastructură? Adevărul este că 70% din aceste fonduri au fost credite. Astfel, în loc de granturi care să ajute la dezvoltarea fără obligații financiare, majoritatea banilor vin cu costuri suplimentare pe care Moldova va trebui să le suporte ani în șir. Creditele, care pe termen scurt oferă un respiro, vor deveni pe termen lung o povară asupra bugetului național și implicit asupra cetățenilor”, susține Filat.

Ex-Premierul afirmă că, în timpul campaniei electorale, Maia Sandu a folosit abil anunțurile privind finanțarea europeană pentru a-și întări imaginea.

„Din cele 2,2 miliarde de euro deja primite, o parte importantă a fost folosită pentru acoperirea deficitului bugetar și menținerea stabilității macroeconomice. Dar pentru cetățeni, aceste sume mari rămân „invizibile”. Nu au fost investiții masive vizibile în infrastructură, spitale moderne sau școli noi, iar promisiunile de „bună guvernare” s-au pierdut în detalii tehnice care nu ajung la urechile oamenilor”, consideră politicianul.

Liderul PLDM mai afirmă că, planul de creștere pentru Moldova propus recent, în valoare de 1,8 miliarde de euro, este format în mare parte din împrumuturi.

„Doar 16% din această sumă sunt granturi, restul fiind datorii pe care Moldova le va achita în anii următori. În comparație, în perioada 2009-2014, Republica Moldova a beneficiat de un raport mult mai favorabil, în care 2/3 din finanțări erau granturi și doar 1/3 împrumuturi. Această schimbare în structura finanțării europene ar trebui să ridice semne de întrebare despre viabilitatea economică pe termen lung”, precizează el.

La final, Filat face un îndemn către alegători.

„Dacă vă place cum au fost gestionați acești 2,2 miliarde de euro din ultimii patru ani, atunci poate veți fi tentați să votați în continuare pentru Maia Sandu. Însă realitatea este că acești bani, care au intrat în țară și au dispărut fără efecte vizibile, ridică mari semne de întrebare ce ține de capacitatea de guvernare eficientă a țării. Cei care dețin puterea acum știu cum să facă banii invizibili, lăsând cetățenii cu povara datoriilor. Cred că cetățenii Republicii Moldova merită mult mai mult, merită o guvernare competentă și transparentă, care să asigure un viitor liber, democratic și în bunăstare pentru toți cetățenii Republicii Moldova”, a conchis politicianul.

Share