„Drumul Dragonului” – Un nou traseu ecoturistic în Rezervația „Orheiul Vechi”
Pe 13 octombrie 2024, a avut loc lansarea noului traseu ecoturistic în inima Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”: ,,Drumul Dragonului”.
Traseul a fost realizat în cadrul proiectului „Eco App pentru turism sustenabil în Republica Moldova”, cofinanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei și implementat de Oficiul Național al Turismului cu suportul Ministerul Culturii al Republicii Moldova.
La eveniment a participat Andrei Chistol, Secretar de stat al Ministerului Culturii, care a menționat că acest traseu reprezintă un pas important în direcția dezvoltării turismului durabil și a promovării patrimoniului unic pe care îl avem aici, în Republica Moldova: „Prin inițiative de acest fel ne propunem să diversificăm oferta turistică a Rezervația Cultural-Naturală ”Orheiul Vechi”, să creștem activitățile turistice oferite turiștilor străini.”
Traseul oferă peisaje naturale impresionante, bogate în istorie și frumusețe autentică. Acesta cuprinde Rezervația Peisagistică Trebujeni, zonă protejată de importanță națională, conform Legii nr. 1538 din 1998 privind fondul ariilor naturale protejate de stat și Legii nr. 251 din 2008 privind constituirea Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi” cu scop de conservare a peisajelor geografice de importanță națională și oferă un cadru ideal pentru cercetări științifice. Aici se asigură condiții optime pentru protejarea și restabilirea speciilor rare de plante și animale.
De asemenea, pe traseu vei descoperi urmele vechiului Caldarâm medieval, o construcție impresionantă din perioada ocupației tătaro-mongole (sec. XIV). Acest drum lega clădiri importante precum palatul, moscheea, caravanseraiul și baia Tătărească. Păstrat până astăzi doar pe alocuri, caldarâmul este realizat din bucăți de piatră bine structurate și dispunea chiar de un sistem de drenaj avansat, demonstrând măiestria constructorilor medievali. O parte din el rămâne ascuns sub șoseaua care duce spre localitatea Trebujeni.
Evenimentul de lansare a Traseului a inclus o trecere în revistă a poveștilor captivante despre Orheiului Vechi, iar ghizii locali au dezvăluit secrete bine păstrate, aducând la viață farmecul fiecărei pietre.