Un fost director condamnat la 7 ani de închisoare, amendă și confiscare de 200 000 euro

Un fost director condamnat la 7 ani de închisoare, amendă și confiscare de 200 000 euro

La 09 octombrie 2024, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința de condamnare a două persoane pe cauza penală anunțată anterior de Procuratura Anticorupție, de învinuire a directorului Centrului Sportiv pentru Pregătirea Loturilor Naționale (CSPLN), fiindu-i incriminată săvârșirea infracțiunii de corupere pasivă și depășirea atribuțiilor de serviciu și ex-Ministru al Tineretului și Sportului, fiindu-i incriminată infracțiunea de depășire a atribuțiilor de serviciu (art. 324 alin. (3) lit. b), 328 alin. (3) lit. b) şi d) din Codul penal).

Urmărirea penală a fost pornită în luna martie 2016, de către Centrul Național Anticorupție în baza unei plângeri, ulterior, în iunie 2021, fiind conexată o altă cauză penală pornită în baza unui autodenunț.

Potrivit probelor administrate, în 2015, directorul CSPLN a pretins 200 000 euro de la administratorul unei companii, promițându-i că-i va da în folosință un teren ce aparținea Centrului sportiv și Ministerului Sportului, ca ulterior acesta să poată fi trecut din proprietate publică în privată, deși legislația stipulează expres că terenurile din domeniul public nu pot fi înstrăinate.

Prin urmare, în august 2015, denunțătorul i-a transmis directorul CSPLN mijloace bănești echivalente de 200 000 euro în dolari SUA (care conform cursului oficial al BNM constituie suma de 4 112 460 lei), pentru a perfecta actele necesare.

În urma încheierii contractului de către părțile, precum Ministerul Tineretului şi Sportului, directorul CSPLN și denunțătorul, a fost cauzat prejudiciu CSPLN prin demolarea parțială a construcției ce era amplasată pe terenul nominalizat în valoare de 95 347,75 lei și transmiterea dreptului de proprietate asupra terenului cu valoarea de piață de 400 000 euro din proprietatea statului în proprietate privată.

Contractul de societate civilă ulterior a fost declarat nul de către instanța de judecată în ordine civilă, terenul fiind restituit statului.

Conform sentinței, a fost recunoscut vinovat directorul CSPLN, în comiterea infracțiunii de corupere pasivă (prevăzute de art. 324 alin. (5) lit. a) Cod penal), cu stabilirea pedepsei penale sub formă de 7 ani închisoare cu amendă în mărime de 160 000 lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de la 10 ani, cu ispășirea pedepsei într-un penitenciar de tip închis, iar în calitate de măsură preventivă a fost aplicată obligarea de a nu părăsi țara.

Conform sentinței, au fost recunoscuți vinovați ex-Ministru al Tineretului și Sportului și directorul CSPLN, în comiterea art. 328 alin.(2) lit. a) Cod penal, fiind liberați de răspundere penală în legătură cu expirarea prescripției tragerii la răspundere penală.

Instanța de judecată a dispus confiscarea a sumei de 200 000 euro din contul inculpatului cu trecerea în folosul statului.

S-a admis acțiunea civilă înaintată de către partea vătămată Centrul Sportiv pentru Pregătirea Loturilor Naționale, în partea ce ține de încasarea prejudiciului material în mod solidar de la condamnați, în beneficiul părții vătămate, cu titlu de prejudiciu material cauzat prin infracțiune suma de 95 347,75 lei.

Sechestrul aplicat asupra sumei de 8 100 dolari SUA, s-a menținut în vederea asigurării reparării prejudiciului cauzat de infracțiune.

Sentința poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.

Share