Vlad Filat: Ponderea cheltuielilor pentru educație în bugetul public național a scăzut de la 18,4% în 2020 la 15,9% în prezent

Vlad Filat: Ponderea cheltuielilor pentru educație în bugetul public național a scăzut de la 18,4% în 2020 la 15,9% în prezent

Educația, „proiectul de suflet” al Maiei Sandu între declarații și realitate. Cum să construiești un viitor luminos cu buzunarele goale și școli închise.

1. Salarii „majorate” și realitatea profesorilor dispăruți. Maia Sandu anunță cu entuziasm că a majorat salariile cu 15% pentru profesori. Sună bine, nu-i așa? Dar ce să faci cu o creștere salarială dacă, între timp, numărul profesorilor scade constant? În ultimii 4 ani, numărul de profesori din sistemul educațional s-a micșorat cu 2.600 de profesori. Se pare că majorarea iluzorie de salarii a venit la pachet cu reducerea locurilor de muncă.

2. Investiții „fantastice” în educație.

Președinta Sandu se laudă cu investiții în școli și colegii, dar în realitate în ultimii 4 ani, numărul școlilor s-a redus cu 65 și 4 școli profesionale au fost lichidate. Iar numărul elevilor din afara Chișinăului a scăzut cu 11,2 mii. Deci pentru cine sunt aceste investiții, pentru fantomele din școlile închise.

3. În perioada 2020-2024 peste 14 mii de copii de vârsta școlară au plecat din țară.

Republica Moldova în ultimii 4 ani s-a confruntat cu cel mai masiv val de migrație din istoria sa, au plecat peste 220 mii de oameni peste hotare dintre care mai mult de 14 mii sunt copii de vârsta școlară. Migrația lor a lăsat fără lucru peste 1,4 mii profesori, la care se mai adaugă și educatorii din educația timpurie.

4. Republica Moldova din anul 2000 a început lent, dar sigur să-și restabilească sistemul de educație timpurie. Cel mai mult am avansat în perioada anilor 2010-2014, când în mare parte datorită sprijinului Guvernului României sute de grădinițe au fost renovate. Aceasta a permis ca grădinițele să fie unica treaptă educațională cu o creștere constantă a numărului de angajați. Creștere nu doar cantitativă, dar și calitativă. Noi am reușit să creștem numărului educatorilor cu studii superioare de la 35% la peste 65%.

Însă din 2020, cu mare regret, anual înregistrăm o scădere a numărului personalului didactic și din grădinițe.

5. Indemnizațiile tinerilor profesori în sate – pentru cine?

Guvernarea a anunțat indemnizații pentru tinerii profesori care merg să activeze în sate. Dar dacă numărul lor este în declin masiv, la cine mai ajung aceste sume, având în vedere că 68.000 de copii școlari care ar fi trebuit să fie în țară, sunt plecați peste hotare. Profesorii tineri sunt nevoiți să se îndrepte spre aeroporturi, nu spre catedră.

6. Bugetul și inflația. Iluzia creșterilor.

Da, salariile profesorilor au crescut de la 7.000 de lei la 10.000 de lei brut. Însă ajustând creșterea la inflația galopantă, care a mărit prețurile cu peste 62% în 4 ani, salariul real al profesorilor este de fapt cu 8% mai mic decât în 2020. Deci salariile au crescut, dar puterea de cumpărare a scăzut, iar profesorii au sărăcit.

7. Educația nu este o prioritate pentru Maia Sandu!

Se pare că educația este lăsată intenționat la urmă, căci un om needucat este mai ușor de manipulat. Ponderea cheltuielilor pentru educație în bugetul public național a scăzut de la 18,4% în 2020 la 15,9% în prezent. Aceasta înseamnă că doar în acest an, sistemul educațional nu a primit 3 miliarde de lei. Cumulat în ultimii 4 ani – 8,2 miliarde lei, bani sustrași din contul viitorului copiilor noștri.

Acestea sunt cifrele și realitățile triste, preluate din rapoartele oficiale, care pot fi accesate de oricine pe pagina Biroului Național de Statistică.

Fiecare din noi și fără aceste date statistice știm exact cum stau lucrurile în realitate, dar nu așa cum și le desenează în capul lor cei de la guvernare, care au pierdut orice legătură cu realitatea.

P.S Analiza situației din sistemul universitar și cel al cercetării, o voi prezenta ulterior.

Vlad Filat, ex-Premier, lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova

Share