Ministrul Energiei: Lucrările de eficiență energetică a clădirilor nu doar vor reduce facturile pentru energie, dar și vor contribui la creșterea economică a țării
Piața serviciilor de eficiență energetică a clădirilor în Moldova poate atrage investiții de un miliard de Euro în următorii ani, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul Forumului internațional Investor Connect privind soluțiile inovatoare pentru creșterea eficienței energetice în clădiri. Forumul este organizat în zilele de 3-4 octombrie de Ministerul Energiei în parteneriat cu Centrul Național pentru Energie Durabilă, CNED. În cadrul Forumului a fost lansat oficial și Fondul rezidențial pentru Eficiență Energetică, FEERM, care va finanța reabilitarea a peste jumătate de milion de metri pătrați de locuințe în următorii trei ani, informează OFICIAL.
„Lucrările de eficiență energetică a clădirilor nu doar vor reduce facturile pentru energie și vor spori confortul din locuințele noastre, dar vor contribui și la creșterea economică a Republicii Moldova, generând rulaje pentru companiile de construcții, noi locuri de muncă, impozite și, în același timp, vor reduce expunerea la importul de resurse energetice”, a mai spus Victor Parlicov.
Ministrul a amintit că sectorul clădiri este cel mai mare consumator de energie din Republica Moldova, acestuia revenindu-i cca 50% din consumul final, iar cca un sfert din energia consumată se pierde datorită nivelului scăzut de eficiență energetică Astfel, investițiile în domeniu vor demonstra la modul practic, prin creșterea confortului termic și reducerea facturilor cetățenilor, beneficiile integrării europene.
Victor Parlicov a invitat companiile specializate în domeniu să vină în Republica Moldova pentru a profita de noile oportunități, de aici fiind mai ușoară și intrarea pe piața ucraineană atunci când va începe procesul de reconstrucție a țării.
Ministrul a amintit că, Republica Moldova a folosit criza energetică din ultimii ani pentru a face un salt în asigurarea securității energetice, abia după aceasta devenind posibilă realizarea unor programe pe termen lung, cum ar fi cele de reabilitare a clădirilor rezidențiale și publice.