Premierul României, la Chișinău: România trebuie să fie podul Republicii Moldova către UE

Premierul României, la Chișinău: România trebuie să fie podul Republicii Moldova către UE

România rămâne unul dintre cei mai importanți aliați ai Republicii Moldova pe drumul său european, iar aprofundarea parteneriatului bilateral reprezintă o garanție pentru accelerarea procesului nostru de aderare la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de prim-ministrul Dorin Recean, după întrevederea cu prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, care se află într-o vizită la Chișinău.

În cadrul întrevederii de astăzi, premierii au discutat despre prioritățile cooperării moldo-române și proiectele în curs de realizare, care aduc beneficii reale cetățenilor Republicii Moldova, dar și ne apropie de Uniunea Europeană.

Prim-ministrul Dorin Recean și-a exprimat gratitudinea pentru ajutorul continuu și necondiționat oferit de România, referindu-se la proiectele de infrastructură rutieră, investițiile în educație, păstrarea patrimoniului cultural comun, precum și la sprijinul pentru gestionarea crizei energetice.

„Prietenia dintre Republica Moldova și România este una trainică, bazată pe legături istorice și culturale, construită pe valori comune și solidaritate. România întotdeauna a fost un partener de nădejde, oferindu-ne sprijin valoros în cele mai dificile momente, dar și în parcursul nostru european”, a spus șeful Guvernului de la Chișinău.

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a accentuat, la rândul său, că România va fi alături de Republica Moldova până la momentul integrării în Uniunea Europeană, pentru a depăși, în comun, toate provocările.

„Nu putem vorbi despre Republica Moldova decât în interiorul Uniunii Europene. România trebuie să fie podul Republicii Moldova către UE. Cred că e de datoria noastră să ne implicăm cât mai mult pentru ca să depășim provocările pe care le aveți, astfel încât oamenii să înțeleagă foarte clar că viitorul Republicii Moldova este în UE”, a spus prim-ministrul România.

Oficialii au subliniat avansarea în conectarea infrastructurii rutiere a celor două țări, care va facilita transportul, schimburile comerciale și va atrage noi investiții în Republica Moldova. Săptămâna trecută, la Ungheni, a fost semnat contractul de construire, până în 2026, a podului peste Prut, care va lega localitățile Ungheni din România și Ungheni din Republica Moldova.

„Investițiile în infrastructură aduc automat și investiții economice. Trebuie să anticipăm care vor fi următorii pași de interconectare cu Republica Moldova. Republica Moldova trebuie să aibă o conectare directă, pe ecartament european de cale ferată, între Chișinău și Iași. Sunt ferm convins că în perioada următoare vom veni și cu alte investiții”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul Dorin Recean a accentuat și ajutorul oferit de România pentru depășirea crizelor din energie sau agricultură. „Producătorii agricoli din Moldova au primit 10.000 de tone de motorină, am beneficiat de sprijin pentru proiectele de interconectare a rețelelor de gaze și energie electrică, iar 6 milioane de euro au fost alocate pentru 33 de proiecte din programul Satul European”, a spus premierul Dorin Recean.

Până în prezent, România a contribuit la renovarea a peste 1.000 de grădinițe în întreaga țară, a donat zeci de autobuze pentru transportarea elevilor și oferă anual peste 2.500 de burse pentru elevi și studenți din Republica Moldova. Recent, a fost lansat un program de granturi pentru cercetare științifică. În același timp, România contribuie activ la îmbunătățirea predării limbii române în școlile minorităților naționale și la modernizarea acestor instituții de învățământ.

De asemenea, au fost realizate proiectele comune de restaurare a mai multor obiective din patrimoniul cultural: Cetatea Soroca, Muzeul de Istorie și Etnografie din Fălești, Sala cu Orgă, Muzeul de Arte ș. a.

Share