Festivalului Internațional Shakespeare se desfășoară la Chișinău

Festivalului Internațional Shakespeare se desfășoară la Chișinău

În premieră, Moldova este gazda Festivalului Internațional Shakespeare (FIS). Evenimentul, cu genericul „Uniți prin Shakespeare”, a început ieri seara și va dura până duminică, 6 octombrie. Festivalul este marcat de două premiere:  „Visul unei nopți de vară”, în regia lui Mihai Țărnă şi „Hamlet Liber” – o coproducţie a Teatrului „Tony Bulandra” (Târgovişte), „Teatrul Fără Nume” (Chişinău) şi  Asociaţia Teatrelor din Daejeon (Coreea de Sud), regizată de Mihai Constantin Ranin.

Publicul are ocazia să-i admire la Teatrul fără Nume și Teatrul Național de Operă și Balet pe maeștri și experți shakespearieni de renume în lume, dar și să discute cu shakespereologi din toate colţurile Europei (Polonia, Turcia, Portugalia, Franţa, Regatul Unit), care vor modera paneluri de discuţii despre opera lui Shakespeare înainte de spectacole.

„Opera lui Shakespeare unește epocile, trece prin conștiința lumii precum o oglindă a spiritului, moralei și a viciilor lumești. El ne unește și ne uimește prin modernitatea clasică a conflictelor și problemelor umane. Într-o Europă amenințată e nevoie de unire. Nu doar o unire politică, dar și spirituală, emoțională, culturală, artistică. Multinaționalitatea operei shakespeariene are această forță – de a uni ceea ce aparține spiritului, ce e propriu emoției”, a declarat Mihai Țărnă, președintele festivalului „Zilele Shakespeare la Chișinău”, directorul artistic și regizorul-șef al Teatrului Fără Nume.

În România, FIS a fost fondat în 1994 la Craiova, iar în acest an organizatorii din România au decis să aducă spiritul shakspearian la Chișinău.

„Pornind de la conceptul „community building festivals”, am imaginat o ediție ce pune accent pe spiritul colaborativ al comunității locale și pe implicarea acestora în construirea de experiențe alternative de punere în scenă a lui Shakespeare (sau, de ce nu, în stradă). Comunitățile construiesc festivalul și găsesc în spiritul acestuia o parte pe care să o dea mai departe ca testament al puterii acestui fenomen. Așa cum piesele lui Shakespeare vorbesc direct oamenilor de pretutindeni, indiferent de vârstă, naționalitate sau limbă, FIS se adresează tuturor, din toate colțurile țării și ale lumii, acum și la Chișinău”, a declarat președintele FIS Craiova, Vlad Drăgulescu.

În cadrul Festivalului, pe scenele Teatrului fără Nume și Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” se vor juca spectacolele: „Visul unei nopți de vară”, „Richard al 3-lea. Omul”, „Furtuna”, „Henric al V-lea. Omul și Monarhul”, „Hamlet”, „12 șoapte în a 12-a noapte”.

Capodoperele shakespeariene vor fi interpretate într-o manieră originală și captivantă. Fiecare reprezentație va aduce o nouă perspectivă asupra operelor marelui scriitor, oferind publicului experiențe teatrale neordinare.

Zilnic vor fi puse în scene câte două spectacole.

Lansarea oficială a festivalului a avut loc în cadrul unei conferințe de presă, unde organizatorii și invitații au prezentat conceptul, obiectivele și programul evenimentului. FIS se desfășoară sub patronajul președintelui Parlamentului, Igor Grosu, al Guvernului și al Ministerului Culturii al Republicii Moldova.

Rețeaua europeană a festivalurilor Shakespeare a fost înființată în martie 2010. În prezent, Festivalul Shakespeare este un eveniment internațional care se desfășoară în Marea Britanie, Armenia, Boemia, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Ungaria, România, Franța, Macedonia, Serbia și Polonia. Unele dintre aceste țări au fost chiar vizitate de actori englezi la începutul secolului al XVII-lea, iar piesele lui Shakespeare au fost jucate acolo chiar în timpul vieții sale.

Share