Impactul Legii cu privire la pregătirea cetățenilor pentru apărarea Patriei, discutat de deputați în cadrul vizitelor la unitățile militar

Impactul Legii cu privire la pregătirea cetățenilor pentru apărarea Patriei, discutat de deputați în cadrul vizitelor la unitățile militar

Deputații Boris Marcoci și Ion Șpac, membri ai Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, au vizitat câteva unități militare din țară, în contextul evaluării ex-post a Legii cu privire la pregătirea cetățenilor pentru apărarea Patriei.

Deputații s-au întâlnit cu militarii și comandanții Brigăzii nr. 1 de infanterie motorizată „Moldova” din municipiul Bălți și cu cei ai Brigăzii nr. 2 de infanterie motorizată „Ștefan cel Mare” din municipiul Chișinău. Discuțiile s-au axat prioritar pe evaluarea cadrului normativ în domeniu în vederea îmbunătățirii acestuia.

Membrii Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică au fost informați despre condițiile de pregătire militară și problemele cu care se confruntă unitățile militare. Parlamentarii au vizitat cazărmile, edificiile de păstrare a tehnicii militare, sălile de instruire, discutând propuneri de îmbunătățire a mecanismelor de protecție socială a militarilor.

Pe parcursul anului 2024, 33 de acte normative sunt supuse evaluării ex-post de impact și evaluării ex-post juridice. Potrivit Planului de evaluare ex-post a actelor normative pentru anul curent, cele mai multe acte sunt evaluate de către Comisia securitate națională, apărare și ordine publică. Printre acestea se regăsesc Legea privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte; Legea cu privire la pregătirea cetățenilor pentru apărarea Patriei; Legea cu privire la secretul de stat; Legea cu privire la Inspectoratul General de Carabinieri și Legea cu privire la schimbul de date și interoperabilitatea.

Evaluarea ex-post privind implementarea actelor normative reprezintă unul din instrumentele de realizare a controlului parlamentar. Evaluarea ex-post permite Parlamentului analiza datelor despre cum a fost implementat actul legislativ, respectiv eficiența acestuia și cum poate fi îmbunătățit.

Share