BRM EST a finalizat cu succes primele tranzacții  pe Piața SPOT a gazelor naturale din R. Moldova.

BRM EST a finalizat cu succes primele tranzacții  pe Piața SPOT a gazelor naturale din R. Moldova.

Ieri 30.09.2024, BURSA ROMÂNĂ DE MĂRFURI EST- Chișinău/ BRM EST a finalizat cu succes primele tranzacții  pe Piața SPOT a gazelor naturale din R. Moldova.

Acest fapt reprezintă o premieră pentru piața moldovenească a gazelor naturale, deschizând astfel calea pentru obținerea unei piețe în condiții de reală competiție, securitate energetică și aliniere la standardele europene din domeniul energetic.

O altă premieră notabilă este utilizarea unui sistem de Direct Debit în procesul de decontare și garantare a tranzacțiilor, instrument financiar creat și pus la dispoziție special pentru BRM EST de către banca BC “MAIB” S.A..

Practic, deschiderea pieței SPOT (piața intra-zilnică și piața zilei următoare) oferă participanților acces la vânzarea/cumpărarea de gaze naturale în timp real, aducând lichiditate,  stabilitate și siguranță în piață, ușurând astfel procesul furnizare către consumatorii finali.

Prin garantarea financiară a tranzacțiilor (100%), platformele recunoscute la nivel european, precum și prin sistemul de cotații a prețurilor, se obține o simplificare majoră a procesului de tranzacționare a gazelor naturale pe piața angro.

Totodată, echilibrarea sistemului de transport al gazelor poate fi realizată într-un mod mai facil, permițând participanților la piață să-și regleze dezechilibrele din rețea prin vânzarea/cumpărarea cantităților necesare în timp real.

Operațiunile se efectuează într-un mod transparent, corect și eficient, în conformitate cu procedura de tranzacționare aprobată de ANRE, având acces toți furnizorii de gaze naturale care dețin o licență validă și îndeplinesc condițiile impuse de Codul Rețelelor privind echilibrarea și utilizarea rețelei de gaze naturale.

Primii participanți care au realizat tranzacții de vânzare-cumpărare pe Piața SPOT gestionată de BRM EST, au fost Energocom SA și Natural Gaz DC SRL.

Toate cantitățile de gaze naturale tranzacționate pe platforma BRM EST au avut ca proveniență exclusivă, piața europeană.

BRM EST își propune să participe în continuare la procesul de liberalizare a pieței gazelor naturale din R. Moldova și a parcursului european de modernizare a economiei moldovenești.

Prin utilizarea serviciilor de tranzacționare oferite de BRM, se obține stabilitatea prețurilor și conectarea pieței moldovenești cu piața europeană, care deține o capacitate semnificativ crescută de absorbție a șocurilor locale generate de dezechilibrele între cerere și ofertă, reducând impactul acestora asupra consumatorului final.

Totodată, încurajarea unei competiții corecte și eficiente între furnizorii de gaze naturale din Moldova, așa cum este oferită de platformele BRM EST, va duce la obținerea unei transparențe crescute, a unui preț competitiv pentru consumatorii finali, precum și la crearea unui mediu stabil și durabil în ceea ce privește diversificarea surselor de achiziție a gazelor naturale, crescând astfel securitatea energetică a R. Moldova.

Share