(VIDEO) Irina Vlah: În calitate de președinte, voi propune tuturor partidelor politice semnarea Pactului pentru pace

(VIDEO) Irina Vlah: În calitate de președinte, voi propune tuturor partidelor politice semnarea Pactului pentru pace

Irina Vlah, președintele Asociației „Platforma Moldova”, candidatul numărul 5 în buletinul de vot la alegerile prezidențiale din 20 octombrie curent, a demarat astăzi prezentarea programului său electoral în format video și spune că una dintre prioritățile sale, în calitate de președinte al țării, va fi garantarea păcii.

Politiciana a menționat că, în ultimul an a avut sute de întâlniri cu oamenii, ceea ce a ajutat-o să identifice problemele cu care aceștia se confruntă. Una din cele mai mari îngrijorări, în opinia ei, este menținerea păcii.

„Pentru a crește copii și a dezvolta țara, trebuie să fim siguri că va fi pace pe pământul Moldovei. Garantarea păcii în Moldova va fi prioritatea mea absolută, în calitate de președinte. Recunoașterea internațională a neutralității, noi principii de politică externă și un pact de pace pentru toate partidele politice sunt doar începutul. Moldova merită să trăiască în pace, iar eu sunt gata să garantez un viitor pașnic”, a relatat ea.

Irina Vlah a stabilit mai multe acţiuni concrete pe care le va întreprinde în calitate de șef al statului: „Voi solicita recunoaşterea internaţională a statutului de neutralitate al Republicii Moldova la nivelul Organizaţiei Naţiunilor Unite, NATO etc. Voi elabora şi voi propune o concepţie a politicii externe, axată pe construirea relaţiilor de prietenie cu marile puteri ale lumii, care să fie o garanţie în plus că nimeni şi nimic nu va pune în pericol pacea în Republica Moldova. De asemenea, voi propune tuturor partidelor politice semnarea Pactului pentru pace, prin care se vor angaja să promoveze pacea pe toate căile posibile, excluzând orice acţiune sau declaraţie ce ar pune-o în pericol”.

Candidata la șefia statului mai spune că, imediat după învestirea în funcţie, va veni cu iniţiativa creării, pe lângă Preşedintele Republicii Moldova, a Comitetului Civic pentru Pace, din componenţa căruia vor face parte personalităţi cunoscute, reprezentanţi ai structurilor societăţii civile – comitet care va monitoriza riscurile ce vor apărea în adresa păcii, va veni cu recomandările şi demersurile de rigoare, exprimând voinţa clară a societăţii noastre de a trăi în pace.

„Pe toată durata mandatului meu de Preşedinte, voi asigura armonia interetnică, bazată pe respect reciproc, pe recunoaşterea, păstrarea şi promovarea tradiţiilor şi valorilor culturale ce definesc etniile ce locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova. Armonia interetnică va fi şi ea o piatră de temelie în procesul de asigurare a păcii în Moldova”, a subliniat Irina Vlah.

Share