Alexandr Stoianoglo a prezentat inițiativele legislative, pe care le va înainta în calitate de președinte, pentru sprijinirea pensionarilor și persoanelor vulnerabile

Alexandr Stoianoglo a prezentat inițiativele legislative, pe care le va înainta în calitate de președinte, pentru sprijinirea pensionarilor și persoanelor vulnerabile

Alexandr Stoianoglo, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) la funcția de Președinte al Republicii Moldova, afirmă că „îmbătrânirea în Moldova nu trebuie să fie sinonimă cu teama de sărăcie și lipsa de drepturi. E timpul să investim în oameni”.

Politicianul, în cadrul unui briefing de presă – astăzi, a vorbit despre inițiativele legislative, pe care le va înainta în calitate de președinte, pentru sprijinirea pensionarilor și persoanelor vulnerabile:

„1. Acordarea unui suport financiar unic în sumă de 5000 de lei cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor în Etate beneficiarilor de pensii pentru limită de vârstă, ale căror cuantum lunar nu depășește 5000 de lei.

2. Acordarea unui suport financiar unic în sumă de 2000 de lei cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor în Etate beneficiarilor de alocații sociale de stat ale căror cuantum lunar nu depășește 5000 de lei.

3. Instituirea pensiei de cetățean pentru toate persoanele care au atins vârsta de 75 de ani, indiferent de tipul și cuantumul prestațiilor de care beneficiază; acordarea prestațiilor și serviciilor sociale suplimentare persoanelor cu vârstă peste 75 de ani, care necesită îngrijire și susținere.

4. Dezvoltarea diverselor opțiuni de asigurare socială obligatorie, pentru persoanele care, conform legislației, se asigură individual.

5. Majorarea alocațiilor sociale de stat pentru persoanele cu dizabilități și a pensiilor minime în limita resurselor financiare disponibile ale bugetului de stat; revizuirea condițiilor de acordare a pensiilor de dizabilitate pentru beneficiari de pensii; asigurarea gratuită cu dispozitive de mers a persoanelor vârstnice.

6. Reexaminarea drepturilor la pensie pentru vechime în muncă a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne, care întrunesc vârsta standard de pensionare și stagiul de cotizare complet”.

„Chiar și în contextul actual, există posibilitatea de a identifica surse suplimentare, oricât de limitate, pentru a suplimenta fondul de pensii. Ca președinte, voi depune toate eforturile pentru a aduce Dreptate pentru toți”, a subliniat Alexandr Stoianoglo.

Share