Problemele din sectorul cerealier discutate la Președinție. Maia Sandu: Soluții miraculoase și ușoare pentru o problemă de lungă durată în sectorul agricol nu există

Problemele din sectorul cerealier discutate la Președinție. Maia Sandu: Soluții miraculoase și ușoare pentru o problemă de lungă durată în sectorul agricol nu există

Candidata la funcția de Președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o discuție cu reprezentanții mai multor asociații de producători de cereale din diferite regiuni ale țării, dar și cu reprezentanții unor furnizori de inputuri pentru sectorul agricol (îngrășăminte, semințe, fertilizanți etc).

Interlocutorii au fost de acord că problemele din sectorul cerealier sunt complicate și că această situație dificilă se repetă an de an, mai ales din cauza tendinței accentuate de secetă și arșiță.

„Guvernul și Parlamentul au elaborat în ritm accelerat o lege, adoptată cu vot unanim în Parlament, care să permită fermierilor reeșalonarea creditelor, dar mai ales să oprească procesul de executare timp de 6 luni. Opiniile prezentate azi de fermieri și furnizorii de inputuri cu privire la această lege sunt împărțite – unii cer suspendarea ei și analiza individuală a fiecărui caz în parte, alții cer modificarea prevederilor din lege. Am ascultat precizările fermierilor și am încercat să găsim împreună soluții pornind de la realitatea existentă. Soluții miraculoase și ușoare pentru o problemă de lungă durată în sectorul agricol nu există”, spune Maia Sandu.

Ce au convenit:

„-Am văzut deschidere din partea furnizorilor participanți pentru extinderea perioadei de achitare a datoriilor. E nevoie să identificăm un instrument clar prin care să protejăm fermierii de penalitățile exagerate și silite.

-Voi discuta cu Parlamentul și Guvernul pentru a deschide o comunicare nouă cu fermierii ca, prin dialog, să se identifice soluții de comun acord, ținând cont de solicitările sectorului cerealier, ale furnizorilor de inputuri, dar și de capacitățile bugetare ale statului.

-Voi îndemna ministerul să transparentizeze subvențiile acordate prin publicarea unei liste complete a tuturor celor care au beneficiat de subvenții din partea statului.

Din discuția de azi este clar că noi, cu toții, conștientizăm că schimbarea climei este inevitabilă și e nevoie de transformări substanțiale în sectorul agricol pe termen lung, ca să nu avem aceeași problemă an de an. Totodată, sunt convinsă că asemenea discuții, dar și punerea în practică a unor soluții viabile se pot face doar prin dialog. Pentru că noi ne dorim ca agricultura moldovenească să prospere și ajutorul statului să ajute anume în acest sens.

Am un respect imens față de toți oamenii care muncesc în țara noastră și vreau ca toți cei care lucrează onest să aibă profit, să poată plăti cotașii, să poată achita salariile și impozitele și să facă produse cu valoare adăugată înaltă”, a mai spus Maia Sandu.

Share