Inițiativa PSRM privind îmbunătățirea calității educației și protecția copiilor de informațiile dăunătoare

Inițiativa PSRM privind îmbunătățirea calității educației și protecția copiilor de informațiile dăunătoare

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Alla Darovannaia și Vladimir Odnostalco, au susținut un briefing în cadrul căruia au relatat despre inițiativele fracțiunii cu privire la îmbunătățirea calității educației și protecția copiilor de informațiile dăunătoare.

Alla Darovannaia a motivat necesitatea elaborării proiectelor de lege prin situația critică din sistemul educațional. Astfel, conform statisticilor, în ultimele două decenii, numărul școlilor din Republica Moldova a scăzut cu 24%, numărul total de studenți a scăzut cu 42%, iar al profesorilor — cu 39%. Vârsta medie a profesorilor din sistem a constituit 49 de ani.

În același timp, salariul în domeniul educației este cu peste 3 mii de lei mai mic decât salariul mediu pe economie, ceea ce scade din atractivitatea profesiei de pedagog.

Proiectul de modificare a Legii cu privire la tineret prevede crearea de garanții sociale suplimentare pentru tinerii specialiști, inclusiv: acordarea de locuințe gratuite dacă au acceptat încadrarea în câmpul muncii conform repartizării în sate; credit garantat de stat în proporție de 70% pentru procurarea primului automobil; scutirea de la plata impozitului pe venit pentru primii trei ani de activitate.

Proiectul de modificare a Legii privind drepturile copilului prevede asigurarea alimentației gratuite pentru copii în școlile publice. În același timp, proiectul de acordare a suportului financiar unic de 1000 de lei pentru pregătirea elevilor din învățământul obligatoriu de noul an școlar a fost avizat negativ de către guvern din motivul că nu sunt bani, a remarcat deputatul.

„Vedem că bani sunt – guvernul a alocat 4,7 milioane de lei pentru mitingul ”Moldova Europeană”, alte 13,3 milioane de lei pentru summit-ul Comunității Politice Europene (de altfel, din cauza summit-ului s-a anulat Ziua Protecției Copilului). Alte 10 milioane de lei au fost cheltuite pentru organizarea concertelor de Ziua Independenței. Cheltuim bani pe distracții din banii poporului, fără a lua în considerare sărăcia în creștere”, a subliniat Alla Darovannaia.

Alla Darovannaia a atras, de asemenea, atenția asupra faptului că anul acesta asistăm la o politizare excesivă a sistemului educațional, cauzată de pregătirile pentru alegerile prezidențiale. Deputatul a menționat că, conform legislației, școala trebuie să educe și să dezvolte, nu să fie un instrument de propagandă politică.

În plus, informațiile despre homosexualitate sunt diseminate din ce în ce mai mult. „Copiii nu se pot apăra singuri, statul trebuie să asigure protecția fiecărui copil”, a spus deputata. Potrivit ei, proiectul de modificare a Legii privind protecția copiilor de influențele negative ale informației, elaborat de BCS, propune reglementarea informațiilor despre homosexualitate și interzicerea adopției unui copil minor de către partenerii de același sex.

Vladimir Odnostalco a menționat că Partidul Socialiștilor sprijină în mod tradițional dezvoltarea educației și elaborează proiecte pentru protecția copiilor și familiilor cu copii. Deputatul a subliniat că nu putem ignora tendințele din sfera socială care stimulează exodul masiv al populației: școlile se închid pentru că, aparent, nu sunt copii, iar apoi localitatea dispare, pentru că nu sunt oameni – toți au plecat.

„Nu sunt oameni – nu sunt probleme. Aceasta este ideologia partidului de guvernare și a președintelui”, a subliniat deputatul. Vladimir Odnostalco a atras atenția asupra faptului că Partidul Socialiștilor a făcut tot posibilul pentru a păstra școlile în acele raioane unde socialiștii au posibilitatea de a influența deciziile. Așa a fost în raioanele Briceni și Taraclia.

Share