PCRM: Decizia Curții Contituționale generează premise pentru uzurparea puterii în Republica Moldova

PCRM: Decizia Curții Contituționale generează premise pentru uzurparea puterii în Republica Moldova

Conducerea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) afirmă că hotărârea Curții Constituționale din 16 septembrie curent, prin care sesizarea comuniștilor privind data alegerilor a fost declarată inadmisibilă, generează premise pentru uzurparea puterii în Republica Moldova, informează OFICIAL.

Vladimir Voronin, liderul PCRM, a atenționat că Republica Moldova s-ar putea pomeni în situația în care va avea doi președinți după alegerile din 20 octombrie și până la expirarea mandatului actualului șef al statului, 24 decembrie 2024. Totodată, el a spus că situația astăzi în țară este gravă.

„Situația din Moldova astăzi este și mai alarmantă decât în ​​2019, deoarece toate instituțiile-cheie ale statului, inclusiv Curtea Constituțională, Comisia Electorală Centrală, precum și alte organe, se află în mod clar sub influența autorităților. Acest lucru a devenit evident în procesul decizional, care are ca scop doar protejarea intereselor conducerii politice actuale. Asistăm la subordonarea completă a instituțiilor guvernamentale și la o încălcare a principiilor separației puterilor, care amenință procesul democratic din țară.

În 2019, președintele Igor Dodon și premierul Maia Sandu s-au adresat deja Comisiei de la Veneția cu o solicitare de revizuire a acțiunilor Curții Constituționale, care, prin deciziile sale, a susținut efectiv preluarea puterii. Apoi, Comisia de la Veneția a dat o evaluare fără ambiguitate: Curtea Constituțională nu ar trebui să acționeze în interesul niciunei forțe politice, iar deciziile sale ar trebui să se bazeze exclusiv pe Constituție și pe lege. Cu toate acestea, evenimentele actuale demonstrează că actuala guvernare nu ține cont de precedentul anului 2019, iar situația în acest sens s-a înrăutățit”, a declarat Vladimir Voronin.

Amintim că, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea nr. 176a/2024 privind controlul constituționalității unor texte din articolul 135 alin. (2) din Codul electoral (termenul de organizare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova (2)) – depusă de deputații comuniști Vladimir Voronin și Diana Caraman.

Deputații au menționat, în sesizare, că Parlamentul a încălcat legislația atunci când a stabilit 20 octombrie data alegerilor prezidențiale.

„Alegerile Președintelui Republicii Moldova pot și trebuie să aibă loc doar în următoarele limite temporale: 25 decembrie 2024 – 25 februarie 2025”, se spunea în sesizare.

Share