Radu Marian: Datoria de stat a Republicii Moldova se află la un nivel NORMAL
Datoria de stat a Republicii Moldova se află la un nivel NORMAL comparativ cu țările din regiune. Conform experților, cea mai eficientă metoda de evalua datoria a unei țări este să o compari cu Produsul Intern Brut al acesteia, care reprezintă valoarea tuturor bunurilor și serviciilor produse în tara noastră. Așadar, datoria publică a țării noastre în 2023 s-a cifrat la 34.8% din PIB, a valoare similară că nivelul din 2020, până să ajungem la guvernare, când datoria de stat se cifra la 34.0% din PIB. Declarațiile au fost făcute de deputatul Radu Marian, fruntaș al guvernării, informează OFICIAL.
Potrivit spuselor sale, spre comparație, conform datelor biroului european de statistică, datoria publică raportată la PIB este de 48% în România, în Germania 65%, media la nivel de Uniunea Europeană e la nivel de 83%, iar în Italia, datoria de stat ajunge la 142% din PIB (foto mai jos).
„Este absolut normal ca un stat să se împrumute. Ceea ce important este ca împrumuturile să fie luate la condiții avantajoase (de ex. la dobânzi mici și fără condiții dure), astfel ca banii să fie întorși pe o perioadă lungă de timp, fără mari presiuni pentru bugetul de stat.
De asemenea, e important ca banii din împrumuturi să fie folosiți pentru lucruri care aduc beneficii societății: dezvoltare economică, construcție drumuri, proiecte sociale, de educație etc. Guvernarea actuală a investit și investește foarte mult în condiții mai bune pentur oameni: am dat în exploatare 700 km de drumuri în de când suntem la guvernare, de 3 ori mai mulți decât în precedenții 10 ani; am alocat 3.5 miliarde lei pentru Satul European și alte sute de proiecte dezvoltare locală, regională, am investit 3 miliarde lei în reparația instituțiilor medicale, jumătate de miliard în universități etc. și multe alte investiții în beneficiul oamenilor.
Vom continua să facem acest lucru”, a spus politicianul.