Expert: În momentul în care Irina Vlah ar fi exclusă din cursa electorală, majoritatea alegătorilor săi se vor îndrepta spre Alexandr Stoianoglo…

Expert: În momentul în care Irina Vlah ar fi exclusă din cursa electorală, majoritatea alegătorilor săi se vor îndrepta spre Alexandr Stoianoglo…

Analistul politic Cornel Ciurea consideră că neînregistrarea Irinei Vlah, președinte al Asociației „Platforma Moldova”, candidat desemnat de cetățeni, în cursa pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, va lovi cel mai dur în șeful statului, Maia Sandu, candidat la al doilea mandat.

„La moment, ecuaţia prezidenţială arată destul de interesant. Pe primul loc, este Maia Sandu, după care urmează un grup de trei candidaţi despărţiţi de un procent care lejer se încadrează în marja de eroare – Alexandr Stoianoglo, Renato Usatîi şi Irina Vlah. Pentru nimeni nu este un secret că în primul tur Maia Sandu va ieşi pe primul loc. Întrebarea este cine dintre cei trei va ieşi pe locul doi şi fiecare dintre ei are şanse egale pentru că diferenţa e mică şi nu se ştie în favoarea cui va înclina balanţa electoratul care se decide pe ultima sută de metri a campaniei electorale”, spune analistul.

În opinia sa, Irina Vlah într-adevăr are de ce să-şi facă griji că i s-ar putea îngrădi accesul la alegeri, pentru că ea este supusă celor mai mari presiuni.

„Cel puţin, aceasta este impresia ce se creează în baza informaţiilor ce apar în spaţiul public. Până acum, nici Renato Usatîi şi nici Alexandr Stoianoglo nu prea au reclamat intimidări, persecuţii şi presiuni. Iar Irina Vlah, din contra, a prezentat probe concrete cum este urmărită de colaboratorii anumitor structuri de stat, cum îi este îngrădit accesul la servicii tipografice şi de publicitate stradală, cum este persecutată de presa subordonată guvernării, cum este supusă linşajului public etc. Toate indică asupra faptului că anume Irina Vlah este considerată de guvernare cel mai incomod candidat. Însă, dacă totuşi Irina Vlah ar fi blocată şi nu ar fi înregistrată în cursa pentru funcţia de Preşedinte, cel mai mult va avea de suferit însăşi Maia Sandu. Practic, în momentul în care Irinei Vlah i se va refuza înregistrarea, Maia Sandu va pierde orice şansă la ce de-al doilea mandat de Preşedinte”, precizează Ciurea.

Expertul spune că acum, Irina Vlah ţine „ancorată” o parte din electoratul de centru-stânga, astfel, şi ea, şi Alexandr Stoianoglo, şi Renato Usatîi au cam aceleaşi şanse.

„În momentul în care Irina Vlah va fi exclusă din cursa electorală, majoritatea alegătorilor săi se vor îndrepta spre Alexandr Stoianoglo. Renato Usatîi este perceput mai mult ca un politician de centru sau de centru-dreapta, de aceea, dacă şi va lua ceva din electoratul Irinei Vlah, atunci foarte puţin. Astfel, îngrădirea accesului Irinei Vlah la alegeri practic va soluţiona intriga prezidenţialelor şi lucrurile vor deveni extrem de clare. Alexandr Stoianoglo va trece lejer în turul doi şi ulterior va deveni Preşedinte al Republicii Moldova. Pentru că toate simulările credibile care se fac arată că în turul doi Maia Sandu poate câştiga de la Renato Usatîi, nu şi de la Alexandr Stoianoglo, care lejer va consolida în turul doi tot electoratul nemulţumit de PAS şi de Maia Sandu. Au mai rămas zile numărate până când vom primi răspuns la întrebarea: Va fi sau nu înregistrată Irina Vlah în calitate de candidat la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova? Dacă nu, atunci alegerile prezidenţiale vor fi o formalitate, iar Alexandr Stoianoglo poate deja să-şi pregătească costumul pentru inaugurarea în funcţia de şef al statului”, a conchis el într-un comentariu. 

Share