Masă rotundă cu genericul: „Dialogul social în Austria și Republica Moldova”

Masă rotundă cu genericul: „Dialogul social în Austria și Republica Moldova”

       Organizatorii evenimentului, Biroul Ataşatului pentru Muncă, Afaceri Sociale şi Protecţia Consumatorului la Ambasada Austriei în Chişinău în colaborare cu Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova şi-au propus să eficientizeze mecanismul de consultări și negocieri colective, cu scopul de a perfecționa și a consolida sistemul de dialog social.

La discuţii a participat Ataşatul social la Ambasada Austriei în Chişina, Gero Stuller, vicepreşedintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Petru Chiriac, președintele Confederației Naționale a Patronatului din Moldova, Leonid Cerescu, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Valeriu Lazăr.

Participanţii la masa rotundă au discutat despre dialogul social în Republica Moldova, despre rolul parteneriatului social în Austria, identificând modele de parteneriat social care pot fi aplicate în Republica Moldova.

Ministrul Buga a reiterat importanţa funcţionalităţii dialogului social: „ Rolul fiecărui actor în cadrul parteneriatului social este unul determinant. Ca reprezentant al Guvernului, subliniez necesitatea promovării actelor legislative și normative indispensabile bunei desfășurări a dialogului social, medierii situațiilor conflictuale apărute între patronate și sindicate de pe poziția intereselor societății, precum și garantarea exercitării drepturilor ce aparțin partenerilor sociali și supravegherea respectării regulilor dialogului social.”

Ataşatul social la Ambasada Austriei în Chişina, Gero Stuller, a stipulat legătura indispensabilă dintre sfera economică și cea socială : ”Partenerii sociali reprezintă o parte componenta fixă a vieții social politice. Ei au sarcina importanta de a participa la dezvoltarea economică și socială, atât în structurile mari cum sunt domeniul muncii și politici sociale, cât şi la nivel antreprenorial”.

Vicepreşedintele Confederației Naționale a Sindicatelor Petru Chiriac a menţionat: „E nevoie să facem lumină la capitolul „dialog social” şi acum avem posibilitatea de a prelua în acest sens modelul Austriei. Este un model cu tradiţii, cu particularitatea de a se extinde asupra tuturor zonelor politicii.”

Președintele Confederației Naționale a Patronatului, Leonid Cerescu a subliniat interdependenţa dintre mediul de afaceri şi bunăstarea populaţiei: „Aşa cum patronatele au menirea să apere interesele mediului de afaceri în raport cu structurile statului, înţelegem că numai printr-un dialog social constructiv putem păstra pacea, majora numărul locurilor de muncă şi creşte bunăstarea populaţiei din R. Moldova.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie, Valeriu Lazăr a vorbit despre importanţa comunicării în anticiparea anumitor probleme: „Nimic nu ne uneşte mai mult decât problemele comune. Republica Moldova se află în căutarea modelului de parteneriat social de succes, iar modelul Austriei este demn de a fi studiat şi urmat.”

Menţionăm că în cadrul Guvernului Republicii Moldova funcţionează Comisia naţională pentru consultări şi negocieri colective, comisii pentru consultări şi negocieri colective la nivel de ramură şi la nivel teritorial, prin intermediul căreia se materializează parteneriatul social. Totodată, în cadrul sistemului Agenției Naționale pentru ocuparea Forței de Muncă există o strategie de dezvoltare a dialogului social pe piața muncii ce are drept scop perfecţionarea sistemului de dialog social, prin efectuarea unor măsuri comune şi concrete ale părţilor, menite să amelioreze situaţia pe piaţa muncii, precum şi să asigure protecţia socială a persoanelor fără un loc de muncă.

 

Maria Roşca

Share