Ministrul Parlicov, la Dubăsari: În ultimii ani avem cu ce ne mândri pe dimensiunea energetică

Ministrul Parlicov, la Dubăsari: În ultimii ani avem cu ce ne mândri pe dimensiunea energetică

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut în această săptămână o întrevedere cu primarii și antreprenorii din raionul Dubăsari, unde a efectuat o vizită de lucru. Victor Parlicov le-a vorbit celor prezenți despre progresele pe care le-a înregistrat Republica Moldova în ultimii doi ani în dezvoltarea sectorului energetic. Parlicov a menționat că sincronizarea cu sistemul energetic continental ENTSO-E  a jucat un rol esențial, Moldova fiind capabilă să importe energie din România și, drept urmare, nemaifiind șantajabilă cu deconectarea energiei electrice. 

„În ultimii ani avem cu ce ne mândri pe dimensiunea energetică. Dacă înainte Republica Moldova era la marginea sistemului electric sovietic și putea fi deconectată oricând, acum suntem sincronizați cu sistemul european și putem importa energie din orice țară de pe continent”, a declarat Victor Parlicov.

Parlicov nu exclude scenariu că Rusia ar putea reduce volumul de gaze pentru stânga Nistrului.

„Anticipez că Federația Rusă ar putea limita și mai mult volumul de gaze în stânga Nistrului, până la nivelul consumului casnic din regiunea transnistreană. Indiferent însă de ce va face Federația Rusă, Republica Moldova va fi asigurată cu electricitate și gaze”, a subliniat Victor Parlicov.

Întrebat de primarii și antreprenorii din Dubăsari când va avea loc inventarierea rețelelor de gaze ministrul Energiei, Victor Parlicov, a menționat că a fost elaborat CONCEPTUL privind gestionarea rețelelor de gaze naturale din proprietatea persoanelor terţe şi fără proprietar, iar în prezent se lucrează pentru identificarea resurselor necesare privind activitatea dată.

„Vreau toată lumea să fie conștientă că este un proces masiv. E vorba de aproape 16 mii de kilometri de gazoduct. Mai exact sunt peste 900 de localități și peste 100 de mii de persoane implicate. Este un proces care a stagnat mult timp, apoi criza energetică ne-a obligat să ne concentrăm pe asigurarea securității energetice și a livrărilor, acum iată avem drept să scop să facem ordine şi în acest domeniu”, a spus Victor Parlicov.

E de menționat că din rețelele de distribuție a gazelor naturale transmise la deservire tehnică la SA “Moldovagaz” şi subdiviziunile sale: − 44,9% (6643,2 km) se află în proprietatea persoanelor fizice; − 41,9% (6200,2 km) se află în proprietatea APL; − 13,3% (1963,3 km) se află în proprietatea persoanelor juridice; − 7,9% (1173,9 km) sunt deservite fără contract, inclusiv 300 km de reţele fără proprietar.

Share