Marina Tauber: Moldova plătește de trei ori mai mult pentru același gaz rusesc, însă livrat prin România cu eticheta «european»
Secretarul executiv al Comitetului Executiv al blocului „Victorie”, deputatul Marina Tauber, și președintele aripii de tineret al blocului, Iuri Vitneanschi, au susținut un briefing în cadrul căruia au vorbit despre criza fără precedent din sectorul energetic cauzată de deciziile nesăbuite ale regimului PAS.
Marina Tauber a atras atenția asupra faptului că Republica Moldova a devenit dependentă de fluctuațiile de pe piața energetică europeană ca urmare a respingerii gazelor furnizate direct de Gazprom din Rusia și a trecerii la resursele furnizate de România.
„Această piață este extrem de instabilă. Cu toții ne dăm seama că este de fapt același gaz rusesc, dar cumpărat de la români sub marca „european”. Prețul său va crește de câteva ori. Românii nu ni-l vor da la prețul vechi. Pentru că prețurile vor crește pe toată piața europeană. Va fi mai puțin gaz pe piață și alte țări se vor lupta pentru el. Nu există privilegii pentru noi și nici nu vor exista”, a spus Marina Tauber.
Ea a subliniat că Moldova poate ieși din acest impas dacă se va orienta către Uniunea Economică Eurasiatică, unde resursele energetice sunt mult mai ieftine.
„Pentru consumatorii casnici din Moldova gazul costă 830 de dolari pentru 1.000 m³, pentru ruși – 66 de dolari, pentru alte țări CSI chiar mai puțin. Noi avem o alternativă. Rusia în cadrul UEE oferă contracte stabile pe termen lung la un preț fix, în funcție de puterea de cumpărare a populației, cu posibilitatea de a planifica cheltuielile pentru următorii ani”, a adăugat Tauber.
Deputatul a menționat că, pe lângă prețurile umflate pe care le vom plăti pentru gazul din Europa, Moldova va trebui să facă investiții enorme în modernizarea infrastructurii, ceea ce ne va îndatora și ne va înrobi.
Președintele aripii de tineret a blocului politic ”Victorie”, Iuri Vitneanschi, a vorbit despre schemele frauduloase create de regimul PAS în sectorul gazelor.
„În 2022 și 2023, a fost cumpărat un lot excesiv de gaz scump. Gazul s-a ieftinit pe bursa internațională – până la 320 de dolari per mia de metri cubi, dar întreprinderea de stat Energocom a continuat să cumpere la prețuri mai mari decât cele de pe piață și a vândut gazul către Moldovagaz cu 605 dolari, și de peste 6 ori mai scump pentru populație, cu 30 de lei per metru cub. În același timp, în 2022, Moldova a cumpărat 600 de milioane de metri cubi de gaze la un preț mediu de 1.024 de dolari, cu un necesar de 100 de milioane de metri cubi pe lună în timpul iernii, dar au existat și livrări la 1.800 de dolari. În vara anului 2023, cu un consum minim de gaze de 15-18 milioane de metri cubi pe lună, țara avea mai mult de 200 de milioane de metri cubi de gaze rămase pentru a fi stocate în străinătate”, a declarat Iurii Vitneanschi.
El a adăugat că autoritățile au furat pur și simplu gazul destinat Transnistriei și l-au ascuns în depozitele ucrainene. Acest lucru a creat obstacole în funcționarea hidrocentralei de pe Nistru, de la care Moldova primea energie electrică.
„Compania românească de stat Romgaz va vinde Moldovei același gaz rusesc, dar la un preț triplu. Aceasta este o schemă simplă și cinică. Moldova primește gaz rusesc obișnuit, dar printr-un intermediar. Iar companiei românești i se plătește partea sa. Rezultă că nu există contacte oficiale cu Moscova. Dar gazul vine tot de la Gazprom. Acest lucru se face doar pentru ca autoritățile să poată spune: noi nu cumpărăm gaz din Rusia. În final, consumatorul moldovean plătește de câteva ori mai mult doar din cauza ambițiilor autorităților”, a declarat el.
Blocul politic „Victorie” a trimis o solicitare Guvernului moldovean, cerând un răspuns la întrebarea cum intenționează premierul Dorin Recean să prevină un colaps economic dacă va continua să cumpere resurse la prețuri „europene”.
„Guvernul va acționa în interesul țării sau își va continua jocurile politice pe seama cetățenilor?”, a întrebat retoric Marina Tauber.