Andrei Năstase: Avem două crize majore – migrația și natalitatea scăzută

Andrei Năstase: Avem două crize majore – migrația și natalitatea scăzută

Andrei Năstase, ex-ministru, pretendent la funcția de șef al statului, afirmă că suntem martorii unei realități dureroase, două crize majore ne lovesc puternic și ne amenință viitorul ca națiune – migrația masivă și natalitatea scăzută ne duc într-un punct critic. În context, el a spus că are o viziune pentru redresarea situației, informează OFICIAL.

Potrivit spuselor sale, “peste 45% din tinerii noștri sunt deja peste hotare, iar în 2-3 ani, acest număr va depăși 50%. Ce ne așteaptă atunci când tinerii Moldovei vor fi mai mulți în străinătate decât acasă?”.

“Guvernarea de azi ignoră realitatea amară, pierdem generații întregi. Ce viitor ne așteaptă când cei care ar trebui să fie creatorii de inovație și viitorii părinți ai țării noastre, părăsesc țara fără să se mai întoarcă?

Republica Moldova se află la o răscruce, natalitatea este la cel mai scăzut nivel din istorie. Dacă nu facem ceva acum, în 2030 vom avea mai mulți moldoveni născuți peste hotare decât în țara noastră. Ce va însemna acest lucru pentru identitatea noastră, pentru cultura noastră? Este un semnal de alarmă, un indicator clar că Moldova își pierde viitorul chiar sub ochii noștri. Guvernarea trebuie să înceteze să mai ignore aceste probleme și să găsească soluții reale pentru a susține familiile tinere și pentru a oferi o șansă la o viață decentă aici, la noi Acasă!

Cu o guvernare care neglijează atât nevoile celor rămași, cât și ale celor plecați, ne întrebăm: ce se va întâmpla în următorii ani? Dar peste 50 de ani?

În ultimii patru ani, vârsta medie a populației a crescut cu patru ani, peste 220.000 de oameni au plecat, iar multe sate sunt în pragul dispariției.

Aceste procese sunt strâns legate de sărăcie, distrugerea sectoarelor industriale și agricole, și invazia produselor agricole de import, susținută de o guvernare incapabilă să sporească veniturile decât prin taxarea acestor importuri. Agricultura, odată coloana vertebrală a țării noastre, a fost ucisă de aceste politici. Ne pleacă copiii la munci necalificate și nu se mai întorc”, a menționat politicianul.

Andrei Năstase a spus că Recensământul din 2024 arată o realitate sumbră. În doar 10 ani, am pierdut un milion de oameni, iar numărul continuă să scadă într-un ritm alarmant.

“Dacă continuăm așa, vom pierde nu doar populația, ci și esența noastră ca națiune. Este timpul să ne unim și să muncim pentru un viitor în care copiii noștri să își dorească să trăiască, să muncească și să își crească familiile aici, la noi acasă. Este timpul să acționăm! Moldova are nevoie de toți copiii săi, aici, Acasă!

Viziunea mea pentru redresarea acestor probleme majore este una bazată pe angajamentul de a transforma Moldova într-o țară unde oportunitățile sunt accesibile pentru toți și unde viitorul este promițător. Trebuie să ne concentrăm pe dezvoltarea economică durabilă și pe crearea de oportunități reale aici, în Moldova.

Este esențial să reindustrializăm țara prin investiții strategice în sectoare cheie, precum tehnologia, industria prelucrătoare, manufactura și energiile regenerabile, trebuie să sprijinim întreprinderile mici și mijlocii, motorul economiei noastre, prin programe de sprijin și stimulente fiscale, pentru a crea locuri de muncă bine plătite, care să îi atragă pe cei plecați să se întoarcă.

Sunt necesare investiții în educație. Reforma sistemului educațional trebuie să fie adaptată la nevoile pieței muncii, cu accent pe dezvoltarea programelor de formare profesională. Să extindem și să îmbunătățim programele de asistență socială, în special pentru familii cu copii și vârstnici, reducând astfel emigrația forțată din motive economice. Să creăm programe atractive pentru moldovenii din diaspora, oferindu-le stimulente economice și sociale pentru a se întoarce acasă.

De asemenea, este imperativ necesar să susținem familiile tinere prin politici favorabile natalității, cum ar fi accesul la locuințe, introducerea unor politici favorabile familiilor, cum ar fi indemnizațiile pentru copii, concedii parentale extinse și facilități pentru îngrijirea copiilor. Programele de educație și conștientizare, care să încurajeze echilibrul între carieră și viața de familie, sunt la fel de importante”, a enumerat el.

Fostul ministru a declarat că un viitor mai bun pentru Moldova este posibil doar dacă acționăm acum, unind toate resursele și energiile noastre pentru a construi o țară în care copiii noștri să își dorească să rămână și să prospere acasă.

“Trebuie să muncim împreună pentru a ne asigura că următoarele generații nu vor mai fi nevoite să căute un viitor mai bun în alte țări, ci vor rămâne aici, la noi Acasă”, a conchis pretendentul la șefia statului.

Share