PAS din CMC: Bugetul municipal propus de Ion Ceban este ireal și artificial

PAS din CMC: Bugetul municipal propus de Ion Ceban este ireal și artificial

Bugetul municipal propus de primarul general pentru 2024 este ireal și artificial. Deși prevede venituri de 7,7 miliarde lei și cheltuieli de 8,3 miliarde lei, adevărul este că cheltuielile reale se ridică la 10,4 miliarde lei, creând un deficit ascuns de 2,7 miliarde lei. Aceasta înseamnă că 26% din cheltuielile planificate nu au acoperire financiară. Declarația a fost făcută de consilierii municipali ai PAS.

Ei spun că, practic, un sfert din buget este doar pe hârtie.

„Lucrările promise pentru reparații de trotuare, concerte și alte proiecte sunt doar ficțiuni, fiindcă banii necesari pur și simplu nu există.

Primăria planifică să contracteze împrumuturi comerciale și prin emisiune de valori mobiliare până la 750 milioane lei. În 2021, primăria a emis obligațiuni în valoare de 65 milioane lei, iar până la finele anului curent va trebui să returneze 25 milioane lei doar pentru dobândă.

De ce PAS săptămâna trecută nu a putut susține votarea bugetului municipal?! Fiindcă am fi fost taxați de chișinăuienii care au avut încredere în noi de a face lucrurile corecte. Am fi făcut o infracțiune gravă împotriva chișinăuienilor dacă am fi votat un buget împotriva lor.

Reiterăm condițiile fracțiunii PAS în care vom vota bugetul mun. Chișinău elaborat de Primăria Chișinău.

Solicităm adăugarea în buget a 100 milioane lei pentru asistenții personali, 60 milioane lei pentru grupele cu program prelungit, 150 milioane lei pentru compensații la căldură, 300 milioane lei pentru suburbii, 100 milioane lei pentru un fond locativ special pentru asociații și 100 milioane lei pentru demolarea construcțiilor ilegale.

Fracțiunea PAS din CMC va continua să fie consecventă și dedicată întru gestionarea corectă a mun. Chișinău”, au spus consilierii.

Share