Parlamentul a luat act de Raportul CEC privind finanțarea partidelor politice în 2023

Parlamentul a luat act de Raportul CEC privind finanțarea partidelor politice în 2023

 Raportul Comisiei Electorale Centrale pentru anul 2023 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale a fost prezentat în cadrul ședinței plenare de astăzi.

Potrivit documentului, anul trecut, 25 de partide politice au primit alocații de la bugetul de stat în valoare de peste 46 milioane de lei. Mijloacele financiare au fost acordate pentru performanțele obținute la scrutinele locale, prezidențiale sau parlamentare desfășurate în anii 2019, 2020 și 2021. Totodată, 9 formațiuni politice nu au beneficiat de alocații pentru că nu au prezentat informații despre rechizitele conturilor bancare sau au declarat că nu au conturi bancare. În același timp, CEC a suspendat plata alocațiilor de la bugetul de stat către Partidul Politic „Șor”, declarat neconstituțional, și către Partidul Politic Popular din Republica Moldova.

Raportul prezentat de CEC mai conține informații despre finanțarea campaniilor electorale organizate pe parcursul anului 2023, precum și sancțiunile aplicate partidelor politice pentru încălcările ce vizează domeniul financiar. Respectiv, în 2023 au fost atenționate 23 de partide, iar două formațiuni au fost somate să întoarcă în bugetul de stat sumele bănești care contravin legii.

La fel, în campania pentru alegerile locale din 5 noiembrie 2023, Comisia Electorală Centrală a adoptat șase hotărâri cu privire la supravegherea veniturilor și cheltuielilor concurenților electorali și 20 de hotărâri cu privire la controlul finanțării de către persoane fizice și juridice. În rezultat, au fost emise 159 de atenționări, 23 de avertismente, 1 lipsire de alocații, 1 solicitare de excludere din cursa electorală, 126 de somări privind prezentarea unor informații și 13 somări de a vărsa în bugetul de stat sume bănești.

În baza Raportului prezentat, Parlamentul a aprobat un PROIECT de hotărâre în care recomandă Comisiei Electorale Centrale să asigure în continuare supravegherea permanentă și controlul respectării prevederilor legale privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, precum și să sporească eforturile în vederea implementării eficiente a noilor prevederi legale în domeniu, adoptate de Parlament în 2023. De asemenea, în perioada următoare, CEC va dezvolta mecanisme eficiente pentru sporirea transparenței în domeniul finanțării partidelor și a campaniilor și va prezenta Parlamentului propuneri de îmbunătățire a cadrului normativ în acest sens.

Share