Cercetări de salvare a sitului medieval de la Lozova au fost efectuate pe parcursul lunilor iunie-iulie
În lunile iunie-iulie, Institutul Patrimoniului Cultural a efectuat, în colaborare cu Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă” și Agenția Națională Arheologică, cercetări arheologce în situl medieval de la Lozova – La Hotar cu Vornicenii.
Descoperit în anul 1986 și cercetat parțial în anii 2010, 2011, 2014 și 2015, acest important obiectiv arheologic cuprinde urme de locuire din sec. VI-VII, XIV-XVI și o necropolă cu morminte de înhumație din sec. XIV – începutul veacului următor.
În cursul cercetărilor din această vară, care au avut un caracter de salvare și s-au desfășurat în marginea sud-vestică a cimitirului medieval, au fost scoase la lumină:
🟨18 morminte de înhumație, aparținănd unor pesoane de vârste diferite (copii, adolscenți, adulți, maturi) și
🟨atribuite unei comunități creștine din perioada constituirii și extinderii la est de Prut a statului medieval moldovenesc.
🟨În cuprinsul complexelor funerare au fost descoperite diferite obiecte de port și podoabă sau ustensile, dintre care unele piese sunt unicat și de însemnătate excepțională pentru patrimoniul cultural național.
Aceste foarte valoroase artefacte și descoperiri evidențiază, o dată în plus, importanța sitului arheologic de la Lozova – La Hotar cu Vornicenii pentru arheologia satului medieval românesc și necesitatea continuăriii în anii următori a cercetărilor arheologice și interdisciplinare.