BCS a prezentat inițiativele legislative privind susținerea maternității și copilăriei

BCS a prezentat inițiativele legislative privind susținerea maternității și copilăriei

Astăzi, în cadrul unui briefing, deputații Vladimir Odnostalco și Inga Sibova au prezentat inițiativele legislative ale BCS privind susținerea maternității și copilăriei.

Deputații au atras atenția asupra situației demografice catastrofale din Republica Moldova, care s-a înrăutățit dramatic în ultimii trei ani de guvernare PAS. „Este evident că cei care ne-au promis prosperitate și vremuri bune au adus țara noastră într-o asemenea sărăcie încât chiar și femeile care au rămas în republică nu se grăbesc să nască”, a spus Inga Sibova.

„Se creează impresia că actuala guvernare face tot posibilul pentru a extermina, în sensul direct al cuvântului, poporul nostru multinațional moldovenesc. Guvernarea consideră că este mai avantajos să cumpere arme, tehnică militară, să participe la misiuni militare – într-un cuvânt, să se ocupe de militarizarea țării. În 2023, pentru prima dată, rata natalității este cea mai scăzută din ultimii 180 de ani. Moldova a trecut peste Primul și cel de-al Doilea Război Mondial, dar s-ar putea să nu supraviețuiască după guvernarea Sandu”, a subliniat Vladimir Odnostalco.

Deputații BCS consideră că depășirea acestei situații poate fi realizată doar prin măsuri complexe cu accent pe sporirea nivelului de protecție socială: „Fiecare persoană înțelege că statul trebuie să asigure un viitor bun pentru toți copiii din Republica Moldova, nu doar pentru cei din corpul diplomatic”.

Deputații au prezentat proiecte menite să îmbunătățească situația în domeniul protecției maternității și copilăriei.

În primul rând, este vorba despre proiectul de lege privind capitalul familial, care prevede acordarea unui capital familial la nașterea unui copil. Suma acestuia depinde de numărul de copii. La nașterea primului copil – trei salarii medii pe economie, al doilea copil – cinci salarii medii, al treilea și următorii – șapte salarii medii pe economie.

Un alt proiect de lege prevede prelungirea perioadei de plată a indemnizațiilor de creștere a copilului de la 2 la 5 ani. Se propune creșterea treptată a vârstei copilului pentru care se plătește indemnizația, începând cu anul 2025 până la începutul anului 2027.

Deputații propun, de asemenea, asigurarea alimentației gratuite obligatorii pentru elevii din clasele 1-9, precum și acordarea de indemnizații lunare pentru familiile numeroase cu trei sau mai mulți copii care nu au împlinit 18 ani, în valoare de 10% din salariul mediu pe economie pentru fiecare copil.

În susținerea inițiativelor sale, deputații au prezentat date statistice pentru anul 2023: 28% dintre gospodăriile din țară au copii sub 18 ani, dintre care 47,6% au un copil, 36% au doi copii, 15,5% au trei sau mai mulți copii. Familiile numeroase trăiesc preponderent în mediul rural și au venituri mai mici decât gospodăriile fără copii. Acestea obțin în medie 4 428 lei pe persoană pe lună, sau de 1,3 ori mai puțin decât gospodăriile fără copii.

Statul trebuie să ajute aceste familii, consideră deputații BCS, menționând că proiectele respective au fost elaborate în urma consultărilor cu cetățenii și evaluării situației demografice.

Share