Discuții la Parlament privind extinderea Programului „Prima Casă”

Discuții la Parlament privind extinderea Programului „Prima Casă”

Extinderea Programului de stat „Prima casă” în vederea oferii accesului mai multor cetățeni la finanțare pentru cumpărarea unei locuințe a constituit subiectul consultărilor publice desfășurate, astăzi, la Parlament.

Discuțiile, care au avut loc pe platforma Comisiei economie, buget și finanțe, au reunit deputați, reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, ai Ministerului Finanțelor, ai Asociației Băncilor din Moldova și ai Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

Proiectul de modificare a Legii privind unele măsuri în vederea implementării Programului de stat ,,Prima Casă” prevede condiții mai avantajoase de finanțare pentru procurarea locuințelor. Astfel, beneficiari ai programului vor putea fi și persoanele care nu au statut de angajat în Republica Moldova, cum ar fi liber profesioniștii, avocații, executorii judecătorești, taximetriștii, artiștii. Proiectul mai prevede majorarea sumei-limite a creditului, de la 1 milion de lei la 2,5 milioane de lei și a cotei de garantare de către stat a creditelor de la 50 % la 65% sau la 70% pentru locuințele din afara municipiului Chișinău. De asemenea, se propune a fi extinsă perioada de creditare de la 25 la 30 de ani.

În cadrul dezbaterilor, participanții la ședință au abordat mai multe propuneri de ajutare a condițiilor Programului de stat „Prima casă”. Printre acestea se regăsește prevederea care vizează că beneficiarul programului sau soțul/soția acestuia trebuie să dispună de venituri oficiale obținute în Republica Moldova pentru achitarea creditului ipotecar; examinarea, în calitate de criteriu de eligibilitate, a condiției potrivit căreia beneficiarii locuințelor procurate prin intermediul programului de stat să trăiască în aceste locuințe și să nu le procure doar pentru a le vinde ulterior; precum și oportunitatea excluderii criteriului de vârstă pentru solicitanții creditului ipotecar din cadrul programului.

Propunerile de ajutare a condițiilor Programului „Prima casă”, expuse în cadrul consultărilor publice, vor fi analizate de Comisia economie, buget și finanțe și de ministerele de resort cu scopul de a integra cele mai eficiente și relevante modificări în textul final al proiectului, care va fi propus plenului Parlamentului spre adoptare în lectura a doua.

Până în prezent, Programul „Prima Casă” a facilitat achiziționarea a 8319 de locuințe, beneficiari ai programului fiind 5714 familii și 2605 tineri necăsătoriți. Valoarea medie a locuințelor procurate constituie 642,39 mii de lei. 7736 de locuințe au fost procurate în zonele urbane, iar 583 – în zonele rurale

Share