(FOTO) Președintele Parlamentului: Am vizitat astăzi Galeria colecțiilor „Petru Costin” a Consiliului raional Ialoveni și Muzeul Serviciul Valmal al Republicii Moldova

(FOTO) Președintele Parlamentului: Am vizitat astăzi Galeria colecțiilor „Petru Costin” a Consiliului raional Ialoveni și Muzeul Serviciul Valmal al Republicii Moldova

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu a fost în vizită la Galeria colecțiilor „Petru Costin” a Consiliului raional Ialoveni și Muzeul Serviciul Vamal al Republicii Moldova. 

Igor Grosu a fost întâmpinat de Petru Costin, care i-a organizat și o excursie, familiarizandu-l cu miile de exponate expuse.

Petru Costin a menționat rolul important pe care l-au jucat în dezvoltarea Galeriei de Consiliul raional Ialoveni, dar și de președintele Consiliului județean Alba Iulia, Ion Dumitrel și de primarul orașului Buzău, Constantin Toma.

„Consiliul județean Alba Iulia și Primăria Buzău au contribuit cu câte 100 mii euro la amenajarea etajelor superioare ale edificiului ce găzduiște Galeria și Muzeul. Grație acestui suport, în mare parte a devenit posibilă amenajarea Galeriei în forma actuală. Le sunt extrem de recunoscător partenerilor din România”, a spus Petru Costin.

De asemenea, colecționarul a apreciat suportul financiar cu care a venit Consiliul raional Ialoveni în realizarea acestui proiect important.

Președintele Parlamentului a apreciat munca enormă depusă la amenajarea acestei Galerii unice în Moldova.

„Colonelul Petru Costin este unul dintre cei mai cunoscuți colecționari nu doar din Moldova, dar din întreaga regiunea noastră. De mic a avut această pasiune de a aduna lucruri frumoase. A început cu stilouri, insigne, monede, iar între timp a obținut două recorduri mondiale Guinness. Primul l-a obținut în 2011 cu o colecție de peste 3 mii de potcoave, iar în 2021 și-a depășit recordul cu încă 10 000 de potcoave. Acum are un nou obiectiv – să obțină alte doua recorduri – o colecție cu peste 16 mii de potcoave și o lucrare confecționată de peste 5 mii de potcoave.

Am vizitat astăzi Galeria colecțiilor Petru Costin a Consiliului raional Ialoveni și Muzeul Serviciul Vamal al Republicii Moldova care se află la Ialoveni și care în scurt timp a devenit una dintre cele mai importante atracții turistice a raionului. Aici, într-o clădire de 4 etaje se află o colecție de peste 700 de uniforme militare, cea mai mare colecție din lume de chipiuri vamale; o colecție unică de 45 de drapele sovietice; o colecție cu peste 800 de radiouri; obiecte etnografice, colecționate din diferite localități ale țării; o colecție de samovare; icoane vechi și tare multe alte obiecte prețioase ce trebuie neapărat vizitate”, a declarat Igor Grosu, după ce a vizitat Galeria.

În context, a fost abordat și subiectul includerii Galeriei în itinerarul pentru delegațile oficiale ce vizitează Moldova. O inițiativă în acest sens este deja la Secretariatul Parlamentului.

Petru Costin s-a referit și la plaiurile sale din continuare, inclusiv la intenția de a constitui cea mai mare hartă din lume a României Mari din monede și la cea mai mare sculptură din lume din potcoave.

Notă: Petru Costin este unicul colecționar din Moldova cu șase certificate de primul loc în plan mondial, inclusiv două Guinness Book. El are organizate peste 350 expoziții în lume și a creat trei muzee.

Share