45 de tineri din diverse țări participă la Școala de vară a Comunității Energetice

45 de tineri din diverse țări participă la Școala de vară a Comunității Energetice

45 de tineri pasionați de domeniul energiei din diverse colțuri ale lumii participă în aceste zile la Școala de vară a Comunității Energetice.

Evenimentul de importanță regională a ajuns la a VIII-a ediție și se desfășoară anul acesta în premieră la Chișinău în perioada 20 – 27 iulie.

Inițiată de Secretariatul Comunității Energetice în 2015, școala de vară reunește studenți postuniversitari, cercetători din domeniul energiei, tineri profesioniști din instituții de stat, companii private și organizații neguvernamentale. Prin intermediul unui program multidisciplinar, participanții își vor dezvolta competențele profesionale timp de o săptămână, contribuind astfel la modelarea viitorului sectorului energetic.

„Modul în care producem și consumăm energie afectează viețile noastre de zi cu zi, dar și sustenabilitatea planetei. Începând cu 1980, fiecare deceniu a fost mai cald decât cel precedent, în 2023, fiind depășită pentru prima datǎ limita încălzirii globale de 1,5°C față de era industrială. Sectorul energetic este responsabil pentru aproximativ 75% din totalul global al emisiilor de gaze cu efect de seră. Pentru a preveni consecințele și a limita creșterea la cel mult 1,5°C, trebuie sǎ accelerǎm tranziția energetică prin creșterea utilizării energiei din surse regenerabile, reciclarea deșeurilor, consumul rațional de resurse, tranziția către o economie circulară”, a declarat Daniela Gasparikova, Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, în cadrul evenimentului de lansare.

În discursul său, Daniela Gasparikova a mai menționat despre eforturile PNUD și ale partenerilor săi pentru avansarea agendei de tranziție energetică, prin inițiative ca:
Elaborarea și adoptarea Planului Național integrat pentru Energie și Climă pentru 2023, aliniat cu obiectivele energetice și climatice ale UE.
Elaborarea legii privind spațiile de testare inovativă (sandbox-uri) în materie de reglementare în domeniul energiei.
Implementarea programelor naționale: Casa Verde, Rabla pentru electrocasnice, Fondul de reducere a vulnerabilității energetice.
Proiecte-pilot de contorizare inteligentă pentru a transforma rețeaua electrică în una inteligentă.

La ediția anului 2024 a Școlii Comunității energetice s-au înscris 212 candidați din peste 20 de țări. Le urăm celor 45 de participanți selectați succes și determinare pentru a contribui la viitorul energetic al Europei.

Ediția curentǎ a Şcolii Comunității energetice are loc cu susținerea mai multor parteneri, inclusiv UE, PNUD, Danemarca, USAID ş.a.

Share