O serie de modificări la Codul administrativ al Republicii Moldova au fost adoptate de Parlament
O serie de modificări la Codul administrativ al Republicii Moldova au fost adoptate de Parlament. DOCUMENTUL a fost votat în a doua lectură de 62 de deputați, informează OFICIAL.
Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” și a fost elaborată pentru a combate dificultățile practice cu care se confruntă autoritățile publice și instanțele de judecată în procesul aplicării Codului administrativ. Mai exact, după efectuarea controlului parlamentar asupra implementării Codului, au fost depistate o serie de reglementări neuniforme și contradictorii, care aveau drept rezultat o aplicare dificilă și neunitară de către autoritățile publice, instanțe și reprezentanți ai societății civile.
Modificările adoptate vor asigura executarea Codului administrativ fără echivoc, securitatea juridică și accesibilitatea legii. Autorii documentului au propus redenumirea legii-cadru în Cod de proceduri administrative. Potrivit notei informative a documentului, această modificare este necesară pentru ca legea să corespundă cu conținutul normativ al acesteia. Totodată, s-a propus specificarea documentară referitoare la mandatul avocațial, care lipsește actualmente în prevederile referitoare la procedura administrativă necontencioasă. Prin acest proiect de lege se mai propune completarea Codului cu un articol care se referă la pretențiile referitoare la repararea de prejudicii. Astfel, justițiabilii vor avea mai multe posibilități pentru a formula pretențiile referitoare la repararea prejudiciilor cauzate prin activitate administrativă.