Activitățile și rezultatele proiectului „Digitalizarea Serviciului Vamal” au fost evaluate

Activitățile și rezultatele proiectului „Digitalizarea Serviciului Vamal” au fost evaluate

Activitățile și rezultatele proiectului „Digitalizarea Serviciului Vamal” au fost evaluate în cadrul reuniunii Comitetului de Supraveghere a proiectului, finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și implementat de Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), informează OFICIAL. 

La ședință a participat conducerea Serviciului Vamal, reprezentanții BERD și UNCTAD, precum și echipa de implementare din cadrul autorității vamale.

Directorul interimar al Serviciului Vamal, Viorel Doagă a mulțumit pentru suportul oferit de BERD în consolidarea capacităților instituționale pentru implementarea angajamentelor de racordare a legislației vamale la acquis-ul european, unul dintre care este edificarea unui sistem vamal bazat pe eficiență, operativitate, interconectare cu sistemele altor statelor europene, creând condiții corecte și echitabile în activitatea de antreprenoriat.

Managerul de proiect din cadrul UNCTAD, Constantin Ciută a prezentat principalele realizări din cadrul proiectului, implementate de la 1 ianuarie 2024, ce implică automatizarea și digitalizarea proceselor prin dezvoltarea infrastructurii informaționale necesare pentru a asigura interconectivitatea și interoperabilitatea cu sistemele IT ale UE.

Astfel, în contextul creșterii gradului de transparență decizională a autorității vamale, a fost dezvoltat Sistemul Informațional „Decizii Vamale” specializat în gestionarea și analiza datelor referitoare la procedurile vamale, utilizat pentru luarea deciziilor în privința importului și exportului de mărfuri. Sistemul facilitează fluxul transfrontalier de mărfuri și contribuie la aplicarea eficientă a regulilor și reglementărilor vamale, care exclude mediul de hârtie și interacțiunea fizică a agenților economici cu funcționarii vamali.

Printre alte inovații ale proiectului se regăsește și posibilitatea de declarare a trimiterilor poștale la distanță, declararea bunurilor valutare, declararea până la 999 de mărfuri pe o singură declarație vamală (în trecut 99), implementarea Noului Sistem Computerizat de Tranzit (testarea la nivel național inițiată la 1 iulie 2024), posibilitatea de validare automată a declarațiilor vamale la export în contextul facilitării și optimizării procedurilor pentru promovarea exportului în Republica Moldova.

Reamintim că, Serviciul Vamal este în proces de elaborare a Strategiei IT, care va cuprinde ajustarea și modernizarea sistemelor informaționale existente, implementarea noilor sisteme informaționale, automatizarea proceselor, extinderea schimbului de date, aplicarea instrumentelor digitale în activitatea analitică și investigativă, precum și îmbunătățirea managementului riscurilor.

Share