Valeriu Munteanu, la 100 zile de mandat: “Am fost plăcut surprins să descopăr că…”
Pe 8 noiembrie curent, s-au împlinit exact 100 de zile de la învestirea ministrului Mediului, Valeriu Munteanu. Cu acest prilej a fost elaborat un raport de activitate, în volum de 27 de pagini şi structurat pe 7 capitole, cuprinzând cele mai importante domenii (silvicultură, cinegetică, instituţional, investiţional, resurse naturale etc.), anunță serviciul de presă al instituției.
“Decizia de a veni în Guvern a fost una comună a Partidului Liberal, nu doar a mea personală, şi în momentul în care ne-am asumat această sarcină foarte complicată de a participa într-un Guvern multicolor și polivalent am hotărât să mergem cu oameni direcți, nu prin interpuși. De aceea, în calitate de vicepreședinte al Partidului Liberal, mi-a revenit responsabilitatea pentru un portofoliu destul de complicat, aflat în delăsare de prea mult timp”, a declarat Valeriu Munteanu.
Ministrul în exercițiu susține că, “chiar dacă este vital pentru existența noastră, domeniul ecologiei a fost ignorat atât de mult în Republica Moldova, încât unele probleme, provocări și riscuri planau (și mai planează) ca o sabie a lui Damocles deasupra iresponsabilității noastre”.
„Toate sondajele de opinie, de la independență încoace, demonstrează că mediul și, implicit, Ministerul Mediului au ocupat, în mod constant, ultimul loc în paleta de preocupări ale cetățenilor noștri, fiind o „cenușăreasă” fără prea multe drepturi și așteptări pe potrivă. Anume această stare de fapt și dorința de a schimba lucrurile în bine au fost cel mai puternic mobil, care m-a determinat să optez pentru un portofoliu dificil și care nu este „la modă” în Republica Moldova”, mai spune liberalul.
Valeriu Munteanu a menționat că, în primele 100 de zile în calitate de ministru al mediului, a diagnosticat sistemul (infect) existent în autoritatea centrală de mediu şi în instituțiile subordonate, a stabilit pașii prioritari care urmează a fi făcuți, a detectat riscurile ascunse, a avut întâlniri productive cu sute de specialiști în domeniu (din minister, din organizațiile de mediu, parteneri externi), și cu suportul echipei ministeriale a atins mai multe obiective. “Evident, aceste realizări sunt doar un început, doar o provocare, iar pentru schimbarea din temelie a sistemului este nevoie de timp, cutezanță, curaj, determinare, susținere politică și încredere din partea cetățenilor”, a adăugat el.
Ministrul s-a referit și la încrederea cetățenilor. “Vineri am audiat datele celui mai recent sondaj de opinie, realizat de o instituție reputată, care de 15 ani realizează în Republica Moldova același exercițiu sociologic și am fost plăcut surprins să descopăr că (subit) mediul a urcat de pe poziția 17 (ultima) ca încredere a cetățenilor pe poziția a cincea…”, a mai spus Munteanu.
Mihaela Rotari