Premieră: A fost lansat primul Proiect de autoclavare a deşeurilor sanitare
Academia de Stiinte a Moldovei, in parteneriat cu Ministerul Mediului si Uzina UISPAC a lansat primul Proiect de autoclavare a deseurilor medicale infectioase.
Seringi, perfuzii, tifoane, vată, alte consumabile medicale de unică folosinţă care au fost în contact cu sângele vor fi neutralizate la temperaturi înalte, fără pericol de infectare şi fără a aduce prejudicii mediului. Cel puţin asta a declarat managerul de proiect, Maxim Casian, care a demonstrat mecanismul de funcţionare a instalaţiei. Procesul de autoclavare este foarte simplu, susţine specialistul. Neutralizarea deşeurilor sanitare se efectuează prin utilizarea metodei de sterilizare în vid, cu unele aspecte tehnologice inovative, elaborate în comun cu Academia de Ştiinţe a Moldovei. Utilajul este dotat cu un shredder special care poate toca până şi metal, procesul fiind integral controlabil. În rezultatul testării industriale a sterilizatorului de tip STERISHRED 250 s-a demonstrat capacitatea volumului de prelucrare a deşeurilor, care este de 250 de litri sau aproximativ 25-35 kg de deşeuri medicale ce se neutralizează după fiecare ciclu timp de 45 de minute, la temperatura de 138 grade celsius. Cât priveşte dezinfectarea deşeurilor, aceasta se produce în 4 etape, cu emisii zero, utilajul mărunţind deşeurile de până 80%”, a specificat managerul de proiect.
Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a declarat că aparatajul este unic în ţara noastră, iar această primă staţie de tratare a deşeurilor medicale este un proiect-pilot, realizat în cadrul unui parteneriat public privat, co-finanţat de Academia de Ştiinţe a Moldovei, Ministerul Mediului şi SRL UISPAC. Totodată, preşedintele Duca a specificat că odată cu tratarea deşeurilor sanitare, nu doar că se va minimaliza posibilitatea poluării şi infectării mediului, dar şi se vor câştiga şi bani din reciclarea resturilor sanitare.
Prim-vicedirectorul Centrului Naţional de Sănătate Publică, dr.hab., prof. Ion Băhnărel a subliniat că această instalaţie este extraordinar de bună. În prezent, aceste deşeuri sanitare sunt distruse prin ardere în cazangeriile din spitale, sunt îngropate în sol, iar uneori, pur şi simplu, sunt aruncate la gunoişti. Aceste metode însă poluează aerul, solul, apa şi sunt mai costisitoare. Potrivit estimărilor Centrului Naţional de Sănătate Publică, aparatajul va permite prelucrarea deşeurilor medicale de la o instituţie, cum ar fi Spitalul Clinic Republican. Pentru a neutraliza deşeurile medicale de la toate spitalele din ţară, inclusiv cele private, ar fi nevoie de încă 30 de astfel de utilaje.
Ministrul în exerciţiu al Mediului, Valeriu Munteanu a salutat implementarea acestui proiect, estimând că pentru a dota toate spitalele din ţară cu astfel de maşini ar fi nevoie de un milion de euro. Oficialul s-a arătat convins că un milion de euro nu este mult pentru această necesitate, având în vedere faptul că trebuie să fie prioritizate anumite lucruri care la moment sunt imperative. „Un milion de euro pentru Republica Moldova sau chiar 1,5 milioane sunt nişte bani infimi, spun acest lucru în cunoştinţă de cauză, la moment pot să vă spun că atâta costă staţia de epurare şi sistemul de canalizare într-o localitate cu 10 mii de oameni”, a specificat ministrul Munteanu.
Instalaţia este adusă din Germania şi costa până la 65 de mii de euro de mii de euro. Specialiştii susţin că anual maşina poate distruge până la o sută de mii de tone de deşeuri. Pentru realizarea proiectului a fost alocată o sumă de 3,3 mln de lei.
Maria Roşca