„IE pentru IE” – eveniment de promovare a portului popular, organizat de Parlament

„IE pentru IE” – eveniment de promovare a portului popular, organizat de Parlament

Parlamentul a organizat un eveniment dedicat portului popular cu genericul „IE pentru  IE (Integrarea Europeană)”. Deputați și funcționari, oameni de cultură și promotori ai tradițiilor populare s-au reunit pentru a celebra ia, piesă emblematică a costumului tradiţional românesc şi adevărat simbol identitar. Evenimentul a fost organizat de Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul de legislatura a XI-a, în parteneriat cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, cu scopul de a promova valorile care ne definesc ca neam, patrimoniul cultural și vocația europeană a țării noastre.

În cadrul evenimentului, a fost organizată o expoziție de costume populare din diferite zone ale țării, ce conține piese din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală. Astfel, timp de două zile, vizitatorii Parlamentului vor avea ocazia să admire 20 de costume populare, realizate de meșteri populari, care transpun tradițiile din diverse localități ale țării.

La fel, pentru vizitatorii Parlamentului, în scuarul instituției, a fost amenajată o zonă care redă tradițiile culturale ale poporului nostru. Angajații legislativului au adus obiecte de artizanat moștenite de la bunei și străbunei, păstrate cu grijă pentru a fi transmise și generațiilor următoare. Este vorba despre covoare moldovenești, prosoape, diverse accesorii de uz casnic și obiecte de decor. În zonă a fost expusă și o selecție de lucrări semnate de cunoscuta pictoriță Galina Vieru, în picturile căreia costumele populare au un loc de cinste. Totodată, atmosfera a fost întregită de corul de fete, eleve ale Liceului de muzică și arte de pe lângă Mănăstirea „Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria” din satul Hagimus, raionul Căușeni.

„Ia ne scoate în evidență, pentru că ea conține elemente în care sunt codificate istoria și cultura noastră. Cu ea vom merge în Uniunea Europeană și vom arăta cât de profund este patrimoniul nostru”, a accentuat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

„Sunt mândră pentru că, astăzi, Guvernul este la Luxemburg, unde se discută despre inițierea negocierilor de aderare la UE, iar noi, aici, la Parlament, celebrăm tradițiile și valorile naționale. Uniunea Europeană este despre diversitate și ne așteaptă cu valorile noastre”, a adăugat vicepreședinta Parlamentului, președinta Consiliului de coordonare a Platformei Femeilor Deputate, Doina Gherman.

„Colecția prezentată la Parlament este formată din 20 de costume integrale, toate cu informație relevantă despre zona de unde sunt acestea și meșterii care le-au creat. Aceste piese au fost donate Muzeului de către meșterii populari și astăzi fac parte din patrimoniul național”, a menționat directorul general al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Petru Vicol.

„Piesă emblematică a costumului popular, ia a devenit în timp nu doar simbolul nostru identitar, ci și un adevărat simbol al aspirațiilor noastre. Evenimentul «IE pentru IE» este un prilej aparte pentru a vorbi despre vocația europeană a poporului nostru, despre rădăcinile noastre comune, despre valorile patrimoniului cultural european”, a spus deputata Marcela Adam.

La rândul lor, Nata Albot, organizatoarea festivalului „IaMania”, și Stela Moldovanu, fondatoarea Comunității „MăiestrIA”, au vorbit despre evenimentele pe care le organizează pentru a promova tradițiile românești.

Ziua Universală a Iei este marcată anual, la data de 24 iunie, începând cu anul 2013. La fel, în ultima duminică a lunii, va fi marcată Ziua Portului Popular. Din 2022, UNESCO a introdus arta cămășii cu altiță în Patrimoniul Imaterial al Umanității.

Share