Ministerul Economiei: Implementarea reformelor în domeniul DCFTA va fi accelerată
Rezultatele evaluării indicatorilor matricei de politici în domeniul DCFTA, precum și lista viitoarelor acțiuni au fost prezentate astăzi în cadrul ședinței Comitetului de supraveghere a aplicării Acordului de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană privind Programul de Suport al instituirii Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător în Republica Moldova (PSB ALSAC), prezidată de viceministrul Economiei, Octavian Calmâc.
Astfel, s-a constat că procesul de implementare a acțiunilor prevăzute în Planul de acțiuni necesită a fi accelerat, astfel ca până la sfârșitul anului curent să fie maxim posibil îndeplinite. Potrivit viceministrului Octavian Calmâc, discuțiile în acest format încurajează procesul de îndeplinire a obiectivelor stabilite, dar și contribuie la stabilirea unor noi acțiuni, care urmează a fi implementate.
În context, reprezențanții PSB ALSAC au fost sugerat un șir de acțiuni ulterioare atât pentru Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor, Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), Agenția pentru Protecția Consumatorilor (APC), dar și Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), cum ar fi îmbunătățirea aspectelor principale ale competitivității în domeniul infrastructurii Calității, supravegherii pieței, dezvoltării și diversificării condițiilor și oportunităților piețelor interne și externe, precum și în procesul de implementare a Programului de Sensibilizare a Publicului în contextul ALSAC.
Acțiunile importante ce urmează a fi realizate sunt promovarea Strategiei de atragere a investițiilor și promovării exportului, a legii privind infrastructura calității, a planurilor de dezvoltare instituționale ale ANSA și APC, totodată, continuarea dezvoltării infrastructurii de business, a organizării misiunilor de afaceri în străinătate, dar și susținerea domeniului întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) prin facilitarea accesului la finanțare.
Pentru implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător în Republica Moldova, Uniunea Europeană planifică să aloce Republicii Moldova 30 milioane Euro, dintre care 25 milioane Euro pentru suport bugetar şi 5 milioane Euro pentru suport adiţional. Astfel, în trimestrul IV al anului 2014 a fost debursată prima tranşă de 8 milioane Euro, următoarele 2 tranşe sunt planificate spre debursare în trimestrul II al anului 2016 – 8 milioane Euro şi trimestrul II al anului 2017 – 9 milioane Euro.
Următoarea ședință a Comitetului va avea loc în decembrie curent. Potrivit Dispoziției nr. 125 din noiembrie 2015, Comitetul se va reuni o dată la şase luni, în şedinţele organizate şi desfăşurate sub egida Ministerului Economiei.
Mihaela Rotari