Curtea de Conturi a participat la prezentarea rezultatelor Sondajului Bugetului Deschis

Curtea de Conturi a participat la prezentarea rezultatelor Sondajului Bugetului Deschis

Tatiana Șevciuc, Președinta Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a participat, la data de 3 iunie curent, la evenimentul de prezentare a Sondajului Bugetului Deschis 2023 (Open Budget Survey (OBS)). Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova în parteneriat cu Centrul Analitic Independent Expert-Grup.

De asemenea, la eveniment au participat și reprezentanți ai Delegației UE în Republica Moldova, Oficiului Fondului Monetar Internațional (FMI) în Republica Moldova și ai comisiilor parlamentare de profil.

Sondajul ajută societatea civilă să evalueze și să discute cu statul său despre utilizarea fondurilor publice și raportarea lor. Sondajul prezintă informațiile pe 3 compartimente precum: transparența bugetului, participarea publicului și supravegherea bugetului.

În anul 2017 țara noastră a obținut 58 de puncte din 100 posibile, la capitolul transparența bugetară, clasându-se pe locul 33 la nivel mondial, din totalul de 115 țări evaluate. În 2019, Republica Moldova a înregistrat scorul de 57 puncte la acest capitol, obținând locul 39 din 117 țări incluse în evaluare. Conform rezultatelor OBS 2021, Republica Moldova a obținut 65 de puncte din 100 posibile.

Scorul de transparență bugetară al Republicii Moldova a crescut de la 65 de puncte în anul 2021 până la 81 de puncte în 2023 din totalul de 100. Aceasta înseamnă că cetățenii au obținut un acces mai mare la informațiile de care au nevoie pentru a se implica în procesul decizional și cel de responsabilizare a Guvernului.

De asemenea, în studiu se arată că, Moldova înregistrează un nivel de supraveghere efectuat de Parlament și Curtea de Conturi de 61 de puncte din 100. Supravegherea auditului a constituit 78 din 100 puncte posibile.

Rezultatul indică o îmbunătățire în ceea ce ține de dezvăluirea informației privind documentele bugetare și plasează Republica Moldova pe locul 5 din 125 de țări care au fost incluse în evaluare, înregistrând unul din cele mai bune rezultate.

Președinta Curții de Conturi a Republicii Moldova, Tatiana Șevciuc, a subliniat că Curtea de Conturi în acest proces are un rol foarte important, cel de supraveghere în cadrul procesului bugetar. Prin rolul asumat pe deplin și exercitat prin desfășurarea activităților de audit public extern privind modalitatea de gestionare a resurselor financiare publice și a patrimoniului public din țară, Curtea de Conturi atrage atenție sporită nu doar la aspectul financiar, dar și la responsabilitățile și angajamentele instituțiilor în ceea ce privește conformitatea și performanța utilizării resurselor financiare publice, a menționat Președinta CCRM.

Menționăm că cea de-a 9-a ediție a Open Budget Survey a inclus 125 de țări. Republica Moldova participă oficial în cadrul sondajului din anul 2017.

Share