FMF organizează Atelierul de Dezvoltare Strategică UEFA GROW
Pe 4 iunie, la Centrul de Pregătire Selecționatelor Naționale din Vadul lui Vodă, s-a dat startul Atelierului de Dezvoltare Strategică UEFA Grow, organizat de Federația Moldovenească de Fotbal, sub egida UEFA. Întâlnirea face parte din acțiunile FMF de dezvoltare a cluburilor și a campionatului de fotbal din Moldova, reprezentând un pilon esențial în Strategia de Dezvoltare a Federației pentru anii 2025-2030.
Evenimentul a fost deschis de președintele FMF, Leonid Oleinicenco, și secretarul general FMF, Serghei Butelschi, care au subliniat importanța colaborării dintre cluburi și federație pentru atingerea obiectivelor comune. Apoi, șeful de la FMF i-a prezentat pe experții UEFA, Daniel Fletcher și Stuart Larman, cărora le-a mulțumit pentru sprijinul acordat la dezvoltarea fotbalului moldovenesc.
Prima zi a atelierului a fost marcată de prezența președinților cluburilor din Super Liga. Discuțiile s-au concentrat pe importanța planificării strategice pentru cluburile de fotbal și pe explorarea domeniilor prioritare pentru dezvoltare. Președinții cluburilor au avut oportunitatea de a participa la întâlniri individuale, unde au discutat despre provocările specifice și oportunitățile de creștere. Viitoarea strategie FMF se va concentra pe fotbalul de performanță și dezvoltarea ligilor de fotbal din Moldova, precum și a cluburilor.
A doua parte a zilei a fost dedicată președinților cluburilor din Liga 1, precum și reprezentanților a două cluburi de fotbal feminin. Scopul acestor întâlniri este de a consulta cluburile pentru a obține o viziune comună asupra dezvoltării fotbalului moldovenesc, prin crearea unor strategii individuale pentru fiecare club.
Misiunea FMF și UEFA este de a identifica pilonii fiecărui club și de a ajuta la crearea și implementarea acestor strategii individuale. În sistemul de licențiere, s-a discutat despre faptul că pentru obținerea licențelor N și UEFA va fi necesară o strategie clară, iar în viitor, aceasta va fi necesară și pentru obținerea licențelor A și B.
De menționat că în cadrul discuțiilor a fost prezentată aplicația N3xt Sport, care a abordat subiectul digitalizării în fotbal, subliniind importanța tehnologiei în modernizarea și eficientizarea managementului cluburilor. Discuțiile au fost constructive și au oferit participanților perspective noi asupra modalităților de îmbunătățire a performanței și profesionalizării cluburilor.
A doua zi a atelierului va continua cu sesiuni dedicate managerilor și directorilor de dezvoltare ai cluburilor din și Super Liga și Liga 1, precum și celor din liga feminină. Agenda include discuții despre obiectivele și strategia de dezvoltare a cluburilor, profesionalizare și implementarea strategiilor discutate.