Curtea de Conturi a participat la exercițiul de screening explicativ pe capitolele 22 și 33
În contextul angajamentului Republicii Moldova de aliniere a cadrului legal național la acquis-ul Uniunii Europene, la data de 31 mai la Bruxelles au loc discuții în cadrul Comisiei Europene pe marginea Capitolului de negociere 22: Politica regională și Capitolul 33: Dispoziții financiare și bugetare.
Delegația a fost constituită din reprezentanții instituțiilor publice membre ale grupurilor de lucru respective. Curtea de Conturi a fost reprezentată de unul din membrii grupurilor de lucru 22 și 33, Teodorina Goriuc, șefă Direcție dezvoltare instituțională și metodologie.
Menționăm că acquis-ul din cadrul Capitolul 22 definește normele pentru elaborarea, aprobarea și punerea în aplicare a programelor fondurilor structurale și ale Fondului de coeziune care să reflecte organizarea teritorială a fiecărei țări. Statele membre trebuie să dispună de un cadru instituțional și de o capacitate administrativă adecvată pentru a asigura programarea, punerea în aplicare, monitorizarea și evaluarea într-un mod solid și eficient din punctul de vedere al costurilor din punctul de vedere al gestionării și al controlului financiar.
Capitolul 33 acoperă normele privind resursele financiare necesare pentru finanțarea bugetului UE („resurse proprii”). Aceste resurse sunt constituite în principal din contribuțiile statelor membre bazate pe resursele proprii tradiționale din taxele vamale și agricole și din diferite cotizații. Statele membre trebuie să dispună de o capacitate administrativă adecvată pentru a coordona în mod adecvat și pentru a asigura calcularea, colectarea, plata și controlul corect al resurselor proprii. Acquis-ul în acest domeniu este direct obligatoriu și nu necesită transpunerea în legislația națională.