PSDE: Este imperativ necesar ca Parlamentul să condamne deportările staliniste ale moldovenilor și foametea din 1946-47 din Basarabia ca genocid

PSDE: Este imperativ necesar ca Parlamentul să condamne deportările staliniste ale moldovenilor și foametea din 1946-47 din Basarabia ca genocid

În contextul deciziei Parlamentului Republicii Moldova de a condamna politica de genocid a Federației Ruse împotriva Ucrainei, evidențiind gravitatea situației actuale și necesitatea solidarității internaționale în fața acestor atrocități, Partidul Social Democrat European (PSDE) declară că este importantă această condamnare deoarece vine în susținerea drepturilor omului și protecția copiilor afectați de teroarea războiului.

PSDE subliniază că este imperativ necesar ca Parlamentul Republicii Moldova să condamne deportările staliniste ale moldovenilor și foametea din 1946-47 din Basarabia ca genocid.

„Sute de mii de oameni au suferit în urma acestor represiuni brutale și a criminalului plan de înfometare organizat de regimul stalinist sovietic. Aceste evenimente tragice au lăsat cicatrici adânci în istoria și memoria noastră, meritând recunoaștere și condamnare fără echivoc.

Doi ani la rând, Partidul Social Democrat European (PSDE) a făcut mai multe apeluri către Parlamentul Republicii Moldova pentru a adopta o declarație oficială în acest sens, însă până în prezent, această inițiativă nu a primit un răspuns ferm.

Este esențial ca suferințele îndurate de generațiile trecute să fie recunoscute și conștientizate, pentru a construi o societate bazată pe adevăr, respect și memorie.

Sperăm că Parlamentul va răspunde în cele din urmă acestor solicitări legitime și va recunoaște drept genocid deportările staliniste și foametea din 1946-47.

Este datoria morală a aleșilor poporului să manifeste compasiune şi respect față de victimele acestui genocid”, spune PSDE.

Share