Valeriu Pașa: Melodrama numită „Reforma justiției” a ajuns la faza din care generează doar emoții

Valeriu Pașa: Melodrama numită „Reforma justiției” a ajuns la faza din care generează doar emoții

Valeriu Pașa, președintele Comunității WatchDog.MD, susține că „melodrama numită „Reforma justiției” a ajuns la faza din care generează doar emoții, nu și rezultate. Multe emoții, supărări, manipulări, jocuri murdare de culise. Totul se trage de la greșeli la faza de început a așa zisei reforme. Adică încă din 2019”, dar și că e cazul să se recunoscă, de către conducerea țării, că strategia de reformare a justiției a eșuat, informează OFICIAL.

În opinia sa, „azi ajungem în zugzwang, se prezintă de către toate părțile totul doar în alb și negru. Și nu e cazul”.

„Cred că e cazul toată lumea să tragă aer în piept și să își aducă aminte de lege și de practici normale. De exemplu procurorii să își aducă aminte să îs procurori. Adică nu pot aduce acuzații publice fără probe concludente. Iar reformatorii, mai ales cei din societatea civilă să își amintească de conflictul de interese. Când vii să aperi pe cineva public pe un așa caz, e ok să faci niște discalimere pe afilieri. Și în general, poate reformatorii eterni, adică care tot reformează aceeași justiție de zeci de ani, sub toate guvernările să ia o pauză?

Plahotniuc și acoliții săi au atins scopul lor – au blocat și sabotat prin chichițe și legi (unele) aiurea, prin infiltrarea oamenilor lor de încredere orice luptă reală cu corupția. Ne-au făcut să pierdem timpul. Timpul acesta prețios le-a trebuit pentru a avea șansa unei revanșe. Și o au la aceste alegeri prezidențiale și cele parlamentare de la anul. O au pentru că justiția nu funcționează”, a menționat el.

Valeriu Pașa a mai spus că nu are o soluție pe ce e de făcut în impasul actual. „Dar cred că e timpul ca să recunoască conducerea țării că strategia de reformare a justiției a fost un eșec. Abia din acel punct se pot extrage lecții și regândi întreg procesul. Ce mai știu cu siguranță este că sfătuitorii reformei justiției trebuie schimbați toți. Nu că ar fi corupți, dar pentru că orgoliile le sunt așa de mari, încât nu pot recunoaște că au greșit”, a subliniat expertul.

Share