Demisiile judecătorilor – dicutate de CSM cu CSJ
Consiliul Superior al Magistraturii a organizat o întrevedere online cu președinții interimari ai Curții Supreme de Justiție și curților de apel pentru a discuta situația creată după demisia unui număr mare de judecători ai Curții de Apel Chișinău.
În cadrul ședinței comune, ce a avut loc pe 14 mai 2024, au fost identificate soluții rapide pentru evitarea tergiversării examinării cauzelor aflate pe rolul instanței de apel și respectării accesului cetățenilor la justiție.
Întrunirea a subliniat, în mod special, necesitatea menținerii calității actelor judecătorești, în pofida numărului mare de cauze desemnate fiecărui judecător.
Astfel, au fost identificate soluții administrative cu privire la depășirea acestei situații, ce implică necesitatea avansării propunerilor grupurilor de lucru de modificare a legislației procesual penale și civile.
Președinții interimari ai Curții Supreme de Justiție și ai Curții de Apel Chișinău au relatat despre necesitatea urgentării suplinirii posturilor vacante de judecător în instanțele pe care le reprezintă, fie ca urmare a desfășurării concursului, fie prin transfer temporar sau permanent în instanțele de apel.
În cadrul ședinței, membrii CSM au constatat necesitatea anunțării unor noi concursuri pentru selecția unor judecători pentru transferul temporar sau permanent la curțile de apel, în condițiile in care concursurile demarate în luna februarie 2024 s-au soldat cu un număr mare de cereri, însă insuficient ca să răspundă numărului actual de demisii ale judecătorilor din Curtea de Apel Chișinău. Se impune anunțarea unor noi concursuri, au menționat membrii CSM, fapt ce se va produce în termene restrânse.
O altă soluție identificată în cadrul întrunirii a fost abordarea, în cadrul grupurilor de lucru, a definitivării propunerilor de modificare a cadrului legal și celui conex de procedură.
În final, președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman, a reiterat importanța menținerii unui dialog continuu în interiorul sistemului judecătoresc și necesitatea abordării eficiente a provocărilor, pentru identificarea rapidă a unor soluții viabile și constructive. Președintele interimar al CSM și-a exprimat, de asemenea, deschiderea membrilor CSM spre comunicare, în special, în contextul multiplelor provocări atestate în prezent în sistemul judecătoresc ca urmare a amplei agende de transformare.