Munteanu: Ajutorarea regenerării naturale prin acţiuni de plantare a culturilor silvice necesită a fi efectuate permament
Sîmbătă, 31 octombrie 2015, angajații Ministerului Mediului și ai instituțiilor subordonate au participat activ la acțiunea: ,,Un arbore pentru dăinuirea noastră”, desfășurată anual în toată țara. Colectivul a muncit în masivul de pădure ”Căpriana”, unde au sădit arborii și arbuștii puși la dispoziție de către pepeniera Agenției ”Moldsilva” .
Lansată în anul 1995, prin decretul Preşedintelui Mircea Snegur, Campania Naţională „Un arbore pentru dăinuirea noastră” presupune plantarea arborilor și arbuștilor, amenajarea fâșiilor și pasajelor forestiere din preajma drumurilor și a bazinelor acvatice.
Până în anul 2010 această zi era marcată în luna aprilie, apoi s-a decis sărbătorirea în ultima sâmbătă a lunii octombrie. Acțiunile din cadrul acestei campanii au inclus plantarea arborilor, amenajarea fâșiilor și pasajelor forestiere din preajma drumurilor și a bazinelor acvatice.
Ministrul Mediului Valeriu Munteanu a precizat că la fel ca și în anii precedenți, Ministerul Mediului a alocat din Fondul Ecologic Național circa 1 milion de lei pentru procurarea puieților, care au fost repartizați pentru plantare în toate raioanele țării. Conform datelor deținute de către minister, în fondul forestier din subordinea Agenției „Moldsilva”, au fost supuse sădirii culturi silvice pe o suprafață de 548 hectare. executate și lucrări ce țin de regenerarea naturală pe o suprafață de 295 hectare. Autoritățile publice locale vor planta în această zi circa 267 mii de puieți, inclusiv peste 20 de mii în municipiul Chișinău. Angajaţii Primăriei şi subdiviziunilor Consiliului municipal Chişinău, au sădit copaci în Pădurea-Parc Râșcani din str. Mihail Sadoveanu (str. Mihail Sadoveanu, intersecţie cu str. Igor Vieru, sectorul Ciocana).
Conducatorul autorității publice centrale de mediu Valeriu Munteanu este de părere că lucrări de ajutorare a regenerării naturale prin acţiuni de plantare a culturilor silvice necesită a fi efectuate permament, nu numai în zilele cu conotație ecologică din calendarul de mediu, dar si paralel cu alte acţiuni pentru sensibilizarea opiniei publice în ceea ce privește importanța mediului ambiant, inclusiv al pădurilor.
Ministrul Valeriu Munteanu a ținut să aducă mulțumiri tuturor celor care s-au implicat în acțiunea ,,Un arbore pentru dăinuirea noastră”, în deosebi reprezentanţilor autorităților publice centrale și locale, ai organizațiilor publice și private, instituțiilor de înavățământ.
Mihaiela Rotari