Reprezentanți ai educației din spațiul european s-au întrunit la Chișinău

Reprezentanți ai educației din spațiul european s-au întrunit la Chișinău

Un workshop internațional cu tema „Managementul asigurării calității în învățămîntul general” a întrunit la Chișinău reprezentanți ai educației din spațiul european. Evenimentul se desfășoară în perioada 29-30 octombrie 2015 și este organizat de către Comisia Europeană (TAIEX) în parteneriat cu Ministerul Educației al Republicii Moldova și Inspectoratul Școlar Național.

Programul atelierului include activități master-class prezentate de către oficiali din cadrul Ministerelor Educației, Inspectoratelor Școlare, cît și reprezentanți ai Comisiei Europene și are drept scop efectuarea unui schimb de bune practici în asigurarea calității învățămîntului general. De asemenea, în cadrul evenimentului, sînt puse în discuție provocările cu care se confruntă inspectoratele școlare din diferite țări în procesul de monitorizare, evaluare și acreditare a instituțiilor de învățămînt.

Prezentă la ceremonia de inaugurare a evenimentului, viceministrul Educației, Nadia Cristea, a menționat că Ministerul Educației își propune să instituie o cultură a calității în învățămînt, acest concept avînd o  importanță majoră  în asigurarea managementului de calitate. Totodată, dna viceministru a punctat importanța schimbării care trebuie să se producă prin actanții procesului educațional.

Valentina Chicu, șefa direcției învățămînt preuniversitar, ME, a prezentat conceptul managementului asigurării calității în sistemul educațional din Republica Moldova accentuînd importanța înțelegerii conceptului calității de către toți cei implicați și necesitatea fortificării capacităților structurilor abilitate cu managementul calității la nivel național: Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar Național.

La rîndul său, Suzanne Dillon, asistenta șefului inspectoratului, Departamentul Educației și Competențelor, Irlanda, a accentuat rolul autoevaluării și faptul că schimbarea în școală nu poate fi produsă decît de școală însăși. ”La fel cum un profesor nu poate fi mai bun decît prin asumarea necesității schimbării a sie însuși și nici un inspector nu poate asigura schimbarea în bine, decît dacă este asumată de către cei care trebuie să o producă” a menționat Suzanne Dillon.

Conform reprezentantei Agenției Generale pentru Cultură, Audiovizual, Educație, Politici în educație și analiză de sistem (EACEA), Isabelle de Coster, menținerea calității este unul din scopurile UE, respectiv, menținerea calității în educație este unul din obiectivele de lungă durată. În 26 de state europene, școlile sînt evaluate de inspectori sau de alte persoane din afara sistemului, iar acest proces durează de circa 30 de ani.

La eveniment participă experți din Bulgaria, Norvegia, Slovenia, Polonia, Irlanda, precum și delegați ai Uniunii Europene.

În Republica Moldova, Inspectoratul Școlar Național este o instituție nou formată, ce activează începînd cu data de 1 decembrie 2014, conform HG nr 898 din 27 octombrie 2014.

 

Maria Roşca

Share