Marcela Adam a participat la Reuniunea Comisiei educație, cultură și comunicare a Adunării Parlamentare a Francofoniei
Deputata Marcela Adam, secretar al Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media și președinta secției moldovenești a Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF) a participat la Reuniunea Comisiei educație, cultură și comunicare a APF. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 3-4 aprilie, la București, România.
În cadrul reuniunii, deputata Marcela Adam a susținut un discurs în care a reiterat faptul că francofonia rămâne un spațiu de solidaritate, schimb de experiențe și bune practici. „Sunt mândră să reprezint, aici, Republica Moldova, o țară mică cu o mare dorință, cea de realizare a proiectului național – o Moldovă europeană. În 2022, Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, iar în decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare. Pas cu pas, am parcurs aceste etape și de fiecare dată am împărtășit cu voi, familia francofonă, speranța, reușitele și mulțumirile noastre”, se arată în discursul președintei secției moldovenești a APF, Marcela Adam.
În discursul său, deputata Marcela Adam s-a referit și la unele provocări cu care se confruntă Republica Moldova, făcând referire la campaniile de dezinformare și manipulare a opiniei publice. În acest sens, parlamentară a menționat despre acțiunile întreprinse de autorități în vederea combaterii dezinformării. Printre acestea se numără crearea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării; aprobarea Programului național de dezvoltare a mass-mediei pentru anii 2023-2026; adoptarea proiectul de lege privind Fondul de subvenționare în domeniul mass-mediei etc.
Totodată, deputata a adus mulțumiri colegilor din cadrul Adunării Parlamentare a Francofoniei pentru suportul acordat în organizarea la Chișinău, în luna martie curent, a Conferinței Președinților Regionalei Europa din cadrul APF, precum și a seminarului de consolidare a capacităților parlamentarilor în lupta împotriva dezinformării.
Agenda Reuniunii a inclus audierea mai multor rapoarte privind subiecte de actualitate. Printre aceste se menționează raportul de activitate al Comisiei educație, cultură și comunicare a Adunării Parlamentare a Francofoniei; raportul privind acțiunile Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) în domeniul educației și culturii, precum și agenda pentru următorii patru ani. De asemenea, au fost prezentate activitățile implementate de către OIF în ceea ce privește combaterea dezordinii informaționale. A mai fost examinat raportul Uniunii Internaționale a Presei Francofone (UPF), care conține o recapitulare a întâlnirii din ianuarie curent, de la Dakar, la care a fost abordată tema dezinformării – rolul și strategiile UPF.
Subiectele altor rapoarte s-au referit la succesiunea și penuria cadrelor didactice, precum și abandonul școlar; piața muncii în țările membre ale Uniunii Europene: realități și perspective; transformarea digitală a societății în spațiul francofon; lupta împotriva dezinformării în politicile publice francofone: situația comparativă etc.
Adunarea Parlamentară a Francofoniei este alcătuită din parlamente și grupuri parlamentare, formate în secțiuni, care împărtășesc valorile francofoniei. Parlamentul Republicii Moldova este membru asociat la APF din 1998.