Deputați PAS au elaborat un proiect de lege urmare sesizărilor primite de la cetățenii moldoveni din țară și din diaspora privind polița de asigurare medicală

Deputați PAS au elaborat un proiect de lege urmare sesizărilor primite de la cetățenii moldoveni din țară și din diaspora privind polița de asigurare medicală

Mai mulți deputați PAS au elaborat un proiect de lege urmare sesizărilor primite de la cetățenii moldoveni din țară și din diaspora, care au primit scrisori/notificări de la CNAM precum că aceștia pot plăti suma redusă a poliței de asigurare obligatorie de stat – 1 000 lei în loc de 12 600 lei.

În cele mai dese cazuri, deputații au fost sesizați de cetățenii moldoveni din diaspora care dețin teren agricol (moștenit mai demult ca rezulta al programului național „Pământ” și care conform legii actuale, trebuie să-și procure poliță de asigurare medicală).

Atenție. Legea cu privire la persoanelor care trebuie să-și cumpere în mod individual polița nu s-a schimbat în ultimii 20 de ani. Legislativul actual nu a adăugat nicio prevedere nouă sau obligativitate nouă pentru cetățenii din diaspora de a plăti polița de asigurare.

„Situația e următoarea. CNAM trimite în fiecare an notificări diferitor categorii care trebuie sa plătească contribuția de asigurări medicale în sumă fixă, anunțându-i ca beneficiază de reduceri. Anul acesta, deoarece au apărut mai multe sisteme digitale, CNAM deja poate accesa baza de date digitală a Cadastrului și a obținut acces la informația despre proprietarii de pământ, trimițându-le aceste notificări. Însă sistemele digitale existente nu au cum să diferențieze dacă proprietarul terenului agricol este în țară sau e plecat peste hotare, astfel au primit toți scrisori și s-a creat aceasta confuzie.

Un alt lucru important pentru cei din diaspora care trebuie să-l țină minte este:
Cetățenii noștri care NU sunt rezidenți ai statului (adică care stau mai puțin de 183 zile în țară timp de un), și care nu dețin teren agricol, gospodărie țărănească sau altă formă de activitate de întreprinzător (conform legii 1592/2022), NU sunt obligați să cumpere polița de asigurare medicală.

Oricum, conștientizăm că aceste scrisori au generat nedumerire și nemulțumire și de aceea, de comun acord cu Ministerul Sănătății, CNAM și un grup de deputați PAS din diaspora, am decis să modificăm legea astfel încât proprietarii de terenuri agricole să NU mai primească scrisori, anunțuri, notificări referitor la plata poliței de asigurare medicală sau la plata anumitor amenzi. Respectiv, proprietarii de terenuri cu destinație agricolă, indiferent daca sunt in diaspora sau NU, nu vor mai fi incluși în categoriile de persoane fizice neangajate, plătitori ai primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, care se asigură în mod individual.

Cetățenilor deținători de terenuri agricole care au cumpărat deja polița de asigurare la preț redus, vreau să le transmitem că acest lucru este unul extrem de benefic. Pentru 1000 lei, puteți beneficia gratuit de serviciile medicale acoperite, cum ar fi:

– Examene medicale profilactice
– Dispozitive medicale compensate
– Protezare articulațiilor mari (șold, genunchi, umăr)
– Servicii fertilizare in vitro (parțial)
– Medicamente care sunt de obicei foarte scumpe pentru dializă
– Transplant, etc.

În plus, contribuția plătită cu cea mai mare reducere, de 1000 lei, va veni în suportul familiei dvs., părinților, bunicilor care utilizează serviciile sistemului de asigurări medicale – servicii care sunt mult mai scumpe decât contribuția fiecăruia. Evident că nu toți cetățenii noștri accesează serviciile medicale și astfel banii merg sa acopere costurile intervențiilor medicale costisitoare, în special a pacienților aflați în stare critică. Acești 1000 lei plătiți pot ajuta la salvarea vieții altcuiva în Moldova.

Guvernarea actuală a investit aproape 2.5 miliarde de lei în spitale de când suntem la guvernare și am majorat substanțial numărul de medicamente acoperite de poliță. Numărul de servicii medicale oferite de poliță este mult mai mare și la o calitate mai bună comparativ cu alte guvernări. Îndemnăm toți cetățenii noștri (care nu sunt asigurați altfel – ex angajați, studenți, pensionari) să cumpere această poliță de asigurare medicală.

Reiterez:

1. 🔵Parlamentul actual NU a făcut nicio modificare la lege recentă care să oblige toți cetățenii din diaspora să cumpere poliță.
2. 🔵Dacă sunteți din diaspora și nu sunteți rezident, adică stați mai puțin de 183 zile în țară timp de un an, NU sunteți obligați să procurați polița și desigur NU vi se va cere să o cumpărați la frontiera.
3. 🔵 O dată proiectul de lege adoptat azi, cei din diaspora care aveți teren agricol, NU veți mai primi scrisori, anunțuri referitor la plata poliței.

Pentru mai multe detalii despre beneficiile poliței obligatorii de asigurare medicală, vă îndemn să apelați linia verde CNAM: 0 800 99999”, spune deputatul Radu Marian.

Share