20 martie – ziua echinocțiului de primăvară

20 martie – ziua echinocțiului de primăvară

La 20 martie, la ora 05:06 a avut loc echinocțiul de primăvară. Termenul de echinocțiu sau echinox se referă la fenomenul astronomic ce se întâmplă de două ori pe an, și anume: primăvara și toamna. Este vorba despre cele două momente în care ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ. În timpul echinocțiului, soarele strălucește direct pe linia ecuatorului, rezultând cantități aproape egale de lumină și de întuneric. După momentul echinocțiului de primăvară, zilele vor fi tot mai lungi, iar nopțile tot mai scurte, ceea ce are un efect semnificativ asupra mediului.  

Echinocțiul de primăvară reprezintă începutul primăverii astronomice în emisfera nordică și al toamnei astronomice în emisfera sudică. La Polul Nord, odată cu răsăritul soarelui, începe ziua polară de 6 luni, în timp ce la Polul Sud începe noaptea polară. La Ecuator, soarele trece la amiază exact pe la Zenit – punctul cel mai înalt de pe bolta cerească. Echinocțiul nu are loc pe aceeași dată în fiecare an. Denumirea de echinocțiu provine de la cuvintele latinești „aequus”, care înseamnă „egal”, și „nox”, care se traduce prin „noapte”.

Pentru strămoșii noștri geto-daci, care aveau cultul Soarelui, echinocțiul de primăvară constituia un moment magic, în care soarele era sărbătorit ca o zeitate. Această zi era o sărbătoare a reînvierii, a purificării și a luminii.

La câteva zile de la sosirea echinocțiului de primăvară este ajustată ora, cunoscută sub numele de Ora de Vară. Conform acestei modificări, în ultima duminică din luna martie, anul acesta – la 31 martie, când ceasurile vor indica ora 03:00, ele vor fi setate automat pentru a indica ora 04:00. Când se va trece la ora de vară, ziua de 31 martie 2024 va avea 23 de ore – respectiv vom dormi cu o oră mai puțin.

Share