CEC a făcut totalurile alegerilor locale generale în cadrul unei Conferințe post-electorale

CEC a făcut totalurile alegerilor locale generale în cadrul unei Conferințe post-electorale

În zilele de 14-15 martie 2024, Comisia Electorală Centrală, cu suportul Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, a desfășurat Conferința de analiză post-electorală „Alegeri locale generale în Republica Moldova, 5 noiembrie 2023. Impactul reformei electorale: lecții învățate, recomandări și perspective”.

La conferință au participat funcționari electorali, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, foști concurenți electorali, experți în materie electorală, parteneri de dezvoltare, observatori naționali şi internaționali care au monitorizat scrutinul, mass-media.

Alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023 s-au desfășurat în baza unui nou Cod electoral, a unor noi reguli, printre principalele modificări vizând consolidarea instrumentelor de supraveghere și control al finanțării politice, simplificarea condițiilor de a candida în alegeri, îmbunătățirea procedurii de depunere și examinare a contestațiilor, reglementarea publicității politice, electorale și a mesajelor de interes public, instituirea unor instrumente suplimentare pentru combaterea fenomenului de corupere a alegătorilor și utilizare a resurselor administrative, etc.

Președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, a menționat că nu există un proces electoral perfect, dar având în vedere provocările actuale cu care se confruntă democrația în întreaga lume, este mai important ca niciodată să depunem eforturi consolidate pentru a organiza alegeri credibile și incluzive. „Discuțiile din aceste două zile sunt oportune și în contextul procesului de aderare a Republicii Moldova la UE, al alinierii legislației naționale la directivele europene, acest proces fiind demarat. Realizarea reformei electorale, prin adoptarea unui nou Cod electoral, a fost una din cele 9 condiționalități ale Comisiei Europene pentru începerea negocierilor de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană. Un proces eficient de analiză post-electorală reprezintă un pas esențial către următoarele scrutine, permițând îmbunătățirea și dezvoltarea procesului, precum și evitarea repetării acelorași greșeli”, a remarcat Angelica Caraman.

Șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, Falk Lange, a subliniat că evenimentul este o platformă potrivită pentru a vedea primele rezultate ale reformei electorale începute odată cu adoptarea Codului electoral pentru a asigura o mai bună exercitare de către cetățenii moldoveni a dreptului lor de vot și de a candida liber la vot oriunde își au reședința.

„Cred că conferința va permite tuturor participanților să analizeze contextul în care s-au desfășurat alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023, inclusiv din perspective instituționale, juridice și de gen. Sunt mândru că conferința va continua discuțiile privind desfășurarea campaniei electorale, metode alternative de vot, inclusiv votul prin corespondență, certificarea funcționarilor electorali, digitalizarea proceselor electorale, implementarea recomandărilor emise de misiunile internaționale de observare electorală cu privire la modificările cadrului legal, consolidarea capacităților CEC de a supraveghea finanțarea partidelor politice, combaterea discursului instigator la ură și a sexismului, soluționarea disputelor electorale, acoperirea imparțială a campaniilor electorale de către mass-media și alte probleme electorale importante”, spus Falk Lange.

Conferința a cuprins prezentări și sesiuni de discuții interactive, oferind participanților oportunitatea de a contribui la dezbateri relevante și de a împărtăși perspective și cunoștințe, inclusiv practice, din domeniul electoral.

După sesiunea plenară, timp de 2 zile, participanții la Conferință au discutat în cadrul unor ateliere tematice despre rezultatele reformei electorale aplicată în cadrul scrutinului din toamna anului trecut, dar și au făcut propuneri, recomandări pentru a îmbunătăți cadrul legal.

Share