BCS se plânge că inițiativele economice propuse de ei sunt blocate de către PAS

BCS se plânge că inițiativele economice propuse de ei sunt blocate de către PAS

Astăzi, deputații BCS Petru Burduja și Oleg Reidman au susținut un briefing în cadrul căruia au relatat despre inițiativele economice ale BCS, dar blocate de majoritatea PAS.

Petru Burduja a remarcat că pentru prima dată în practica parlamentară a țării noastre proiectele propuse de opoziție sunt respinse de majoritatea parlamentară, primesc avize negative din partea Guvernului, sunt conservate în comisii, deși proiectele urmăresc scopul de a ușura situația economică în care se află cetățenii simpli și agenții economici din Moldova.

Petru Burduja a enumerat mai multe proiecte de lege de susținere a mediului de afaceri din Moldova.

Este vorba despre stabilirea moratoriului asupra controlului de stat la întreprinderile micro, mici și mijlocii (cu excepția întreprinderilor din domeniul energetic și financiar-bancar) până la finele anului 2024. Deputatul a menționat că în condiții de incertitudine economică, statul trebuie să vină cu măsuri de susținere concrete.

Un alt proiect se referă la cota ”0” pentru impozitul pe venitul reinvestit al persoanelor juridice, fapt care va conduce la sporirea retehnologizării anumitor sectoare ale economiei.

Proiectul cu privire la asigurarea a 50% de produs autohton pe rafturile rețelelor comerciale și expunerea listei cu produse sub genericul ,,Produs autohton – Fabricat în Moldova”. Petru Burduja a adus datele unui sondaj al companiei de cercetare Xplane Market Research care recomandă existența a cel puțin 70% din produse autohtone fabricate în Moldova în rețelele comerciale specializate.

Un proiect important, în opinia deputatului este cel care prevede plafonarea salariilor lunare pentru demnitarii publici până la 27 mii lei, precum și proiectul de stabilirea unui moratoriu pe un termen de 90 de zile pentru plățile aferente creditelor bancare și nebancare datorate.

Oleg Reitman s-a referit la proiectul de stabilire a unui impozit pe venit special pentru instituțiile financiare bancare și nebancare în mărime de 18% din venitul impozabil, pe parcursul perioadei 2023-2025.

Deputatul BCS a subliniat că în ultimii doi ani băncile comerciale din Moldova au primit venituri fabuloase de circa 8 mld. lei fără a întreprinde careva eforturi, doar profitând de condițiile pe care le-au fost oferite de Guvern și Banca Națională a Moldovei.

Petru Burduja și Oleg Reitman au atenționat că proiectele opoziției trebuie examinate, deoarece în spatele acesteia sunt 1/3 din cetățenii Republicii Moldova.

Share