Ion Ceban participă la cea de-a doua întâlnire globală a Programului „Parteneriate pentru Orașe Durabile”
Edilul Capitalei, Ion Ceban, și viceprimarul Ilie Ceban participă în aceste zile, la Barcelona, la cea de-a doua întâlnire globală a Programului „Parteneriate pentru Orașe Durabile”. La reuniune participă reprezentanți din peste 100 de orașe și municipii, informează OFICIAL.
„Continuând succesul întâlnirii din 2023, de la Bruxelles, reuniunea de la Barcelona este o bună ocazie pentru orașe de a face un bilanț, de a prezenta rezultatele parteneriatelor și de a veni cu recomandări privind sustenabilitatea și continuitatea acestor programe, ținând cont de schimbările importante recente în politica de dezvoltare a UE, cum ar fi „geografizarea” ajutorului UE și lansarea Strategiei „Global Gateway””, a declarat primarul Ion Ceban.
Cea de-a doua și ultima adunare are loc într-un moment important, deoarece pentru multe dintre cele 57 de parteneriate dintre orașe, 2024 va fi ultimul an de implementare.
„În cadrul UE, procese interne importante sunt în desfășurare în paralel cu această conferință, în special revizuirea la jumătatea termenului a cadrului de programare NDICI și evaluarea la jumătatea termenului a noilor Instrumente Financiare Europene (EFI). Ambele procese ar putea duce la schimbări în priorități și alocări bugetare, unele dintre acestea putând avea implicații directe pentru orașe și autorități locale în viitor. Cea de-a doua întâlnire globală este o mare ocazie și de a celebra realizările parteneriatelor de cooperare descentralizată și de a trasa un curs către un viitor mai durabil pentru orașe”, a mai adăugat edilul.
„Parteneriate pentru Orașe Durabile” este un program inovator stabilit în 2018 și susținut de UE pentru a favoriza schimburile de experiență între autoritățile locale ale UE și țările partenere în jurul provocărilor comune. Acesta urmărește să promoveze colaborarea și soluții inovative în domenii precum planificarea urbană, buna guvernare, incluziunea socială și sustenabilitatea mediului, cu un accent deosebit pe reziliență și fragilitate. Municipiile participante își pot stabili propriile priorități în cadrul unui set de teme largi, adică guvernarea urbană, incluziunea socială, reziliența la schimbările climatice și alte șocuri și înverzirea orașelor, prosperitatea și inovația.