Igor Muntenau: Fără un front comun contra spălării banilor, implicarea crimei organizate în alegeri este de neoprit

Igor Muntenau: Fără un front comun contra spălării banilor, implicarea crimei organizate în alegeri este de neoprit

Igor Munteanu, președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), a constatat că, Guvernul a aprobat ieri „o listă a jurisdicțiilor, care nu implementează standarde de transparență, privind fondatorii, asociaţii, acţionarii, administratorii şi beneficiarii efectivi ai persoanelor juridice”.

„Ce să zic? Mai bine mai târziu decât niciodată. Pe de o parte, salut această acțiune întârziată (3 ani de la adoptarea legii la implementare), pe de altă parte, constat cu mult regret cât de greu se aplică legile în RM, blocate la fiecare pas de interese și grupuri organizate contra interesului național. De fapt, acțiunea de azi a guvernării este lăudabilă și răspunde obligației conținută în art.5, alin.D, din legea deofshorizării de a elabora metodologia de stabilire a jurisdicțiilor fără standarde suficiente de transparență de la adoptarea legii deoffshorizarii. Notez că legea a fost adoptată la 27 decembrie, 2020, și a intrat în vigoare la 25 ianuarie, 2021”, a declarat politicianul.

Totodată, Igor Munteanu a spus că, acțiunea Guvernului are loc conform Planului de măsuri pentru limitarea influenței excesive a intereselor private asupra vieții economice, politice și publice, altfel spus Planul de deoligarhizare, un indicator de măsurare a deoligarhizării, condiție pusă în fața RM, în iunie, 2022, după acceptarea statutului de țară-candidat pentru aderarea la UE. Potrivit acestei liste, nu vor participa la încheierea de contracte cu statul ori cu societăți comerciale cu capital public, la privatizări, PPP sau achiziții publice și concesionări, companii înregistrate în jurisdicțiile aflate pe lista respectivă, 75 în acest moment, conform metodologiei agreate în 2023 de către SPCSB, BNM, CNPF. CNA, Minfin, MDED și MAEIE.

El a mai spus că scopul legii de-offshorizării a fost din capul locului de a crea un „firewall” (un antivirus financiar) care permite verificarea legalității obținerii unor surse financiare înainte de a le admite în circuitul lor legal (privatizări, concesionări, PPP, achiziții și alte contracte cu statul).

„Legea a a fost combătut îndelung de către facilitatori locali ai unor aranjamente toxice, prin acțiuni și agenții, care-au torpilat adoptarea sa și punerea legii în aplicare. Acum, pentru că legea are și metodologie și listă, aș atrage atenția celor avizați asupra demantelării rețelelor, care au beneficiat de capitaluri ilicite. Noi, la CUB (Coaliția pentru Unitate și Bunăstare) ne dorim ca legile care apără statul de oligarhi corupți să asigure siguranță și legalitate”, a mai menționat liderul CUB, adăugând că „mai sunt multe lucruri de apărat în RM”.

De asemenea, Igor Munteanu a remarcat că „sunt semne de alertă majore, care ar trebui să fie o prioritate a unui Guvern serios, bine condus și responsabil politic”.

„Deoffshorizarea trebuie să prevină achiziționarea de proprietăți, privatizarea pe bucăți a suveranității prin grupuri anonime ascunse în offshore-uri. Fără un front comun contra spălării banilor, implicarea crimei organizate în alegeri este de neoprit”, a conchis el.

Share