Luna februarie a fost anormal de caldă în acest an
Conform regimului termic, în luna februarie pe teritoriul țării s-a semnalat vreme anomal de caldă pentru această lună.
Temperatura medie lunară a aerului a constituit +5,2..+7,2ºС, depășind valorile normei cu 6,5-8,5ºС. Asemenea regim termic în această perioadă se atestă pentru prima dată din întreaga perioadă de observații meteorologice.
Temperatura maximă a aerului a urcat până la +19ºС (stațiile meteorologice Bravicea, Dubăsari, Bălțata, Chișinău, Tiraspol, Comrat, Ceadîr-Lunga, Cahul).
Temperatura minimă a aerului a scăzut până la -7ºС (stațiile meteorologice Bravicea, Bălțata, Ceadîr-Lunga).
Trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin valoarea +5ºС a avut loc în perioada 4-9 februarie, fiind cu 1-1,5 luni mai devreme decât termenii obişnuiţi și se atestă în medie o dată la 7-15 ani.
2. Regimul pluviometric
Potrivit regimului pluviometric, precipitații pe parcursul perioadei au căzut predominant sub formă de ploaie, în unele zile – sub formă de zăpadă. Cantitatea lunară a precipitațiilor căzute, pe 80% din teritoriul țării a constituit în fond 10-22 mm (30-70% din normă), în unele puncte de observații – 24-27 mm (75-90% din normă). În restul teritoriului, preponderent în sudul țării, precipitații nu s-au semnalat sau cantitatea acestora nu a depășit 1-8 mm (5-25% din normă).
Potrivit regiunilor țării cantitatea de precipitații a fost repartizată astfel:
Nord – în fond 10-22 mm (30-70% din normă), în unele puncte de observații – 24-27 mm (75-90% din normă);
Centru – 11-20 mm (40-65% din normă);
Sud – în fond 1-8 mm (5-25% din normă), izolat – 10-11 mm (30-35% din normă). În raioanele extreme de sud precipitații au lipsit.
3. Alți parametri meteorologici
Învelișul de zăpadă s-a semnalat la începutul lunii izolat în jumătatea de nord a țării, precum și pe 20 februarie în raioanele extreme de nord. Grosimea maximă a acestuia pe platformele meteorologice nu a depășit 1-3 cm.
În unele zile ale lunii s-a semnalat ceață și izolat intensificări ale vântului de până la 15-20 m/s.
4. Perspectiva meteorologică pentru luna martie 2024 pe teritoriul Republicii Moldova
În rezultatul analizei materialelor sinoptice și climatice efectuate de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în luna martie pentru teritoriul țării se prevede următorul regim termic şi pluviometric:
temperatura medie lunară a aerului se prevede peste valorile normei (norma fiind de +2..+4ºC);
cantitatea precipitațiilor se prevede în jurul valorilor normei (norma fiind de 25-40 mm).
II. CARACTERISTICI AGROMETEOROLOGICE
1. Starea de vegetație a culturilor agricole
Culturile de toamnă. La începutul lunii, culturile de toamnă s-au aflat în stare de repaus vegetativ. Ca urmare a regimului termic ridicat, în perioada 5-10 februarie s-a reluat procesul vegetativ a culturilor de toamnă, fiind cu o lună mai devreme decât termenii obișnuiți.
La momentul reluării vegetației se atestau în fond fazele frunza a treia și înfrățirea, izolat – răsărirea. Spre sfârșitul lunii, la culturile de toamnă s-au semnalat fazele înfrățirea și frunza a treia. La plantele înfrățite s-au format în medie 1-2 tulpini. Înălțimea plantelor a constituit 10-16 cm.
Temperatura minimă a solului la adâncimea nodului de înfrăţire a culturilor de toamnă (3 cm), a scăzut până la 0..-2ºC, fiind mult mai ridicată decât valorile critice (-15ºC). Pe parcursul lunii februarie solul a fost dezghețat.
Plantațiile multianuale și podgorii. Pe parcursul lunii, plantațiile multianuale s-au aflat în fond în stare de repaus vegetativ. Spre sfârșitul perioadei, izolat la soiurile timpurii de cais, vișin și cireș s-a semnalat umflarea mugurilor.
Starea de iernare. Pentru stabilirea stării culturilor de toamnă, pomilor fructiferi şi viţei de vie în perioada iernatului, pe 12 februarie 2024 Serviciul Hidrometeorologic de Stat a colectat probe pentru creşterea şi analiza lor.
Rezultatele creşterii culturilor de toamnă au demonstrat că procesul de iernare a decurs bine, pieirea culturilor de toamnă în general nu s-a depistat. Doar local pieirea acestora a constituit 1-2%, ce nu a depășit norma naturală (10%).
Pe cea mai mare parte a teritoriului cercetat, la culturile pomicole principale nu s-a înregistrat pieirea mugurilor florali, izolat pieirea acestora a constituit 1-6%, ce nu a depăşit norma naturală (15%).
Rezultatele creşterii lăstarilor viţei de vie au demonstrat, că în cea mai mare parte a teritoriului cercetat, pieirea ochiurilor la soiurile tehnice de viţă de vie în fond nu s-a observat, izolat pieirea acestora a constituit 4-10%, ce nu a depăşit norma naturală (20%).
2. Prognoză agrometeorologică pentru luna martie 2024 (conform datelor multianuale)
Condițiile agrometeorologice prognozate pentru această perioadă vor determina în fond ritmuri accelerate pentru creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă și plantațiilor multianuale pe întreg teritoriul țării. În a doua jumătate a lunii martie, gospodăriile agricole ale țării vor putea începe semănatul culturilor timpurii de primăvară.
Culturile de toamnă. La culturile de toamnă se va atesta în fond înfrățirea.
Culturile pomicole și podgorii. În luna martie, la culturile pomicole va continua umflarea mugurilor și va începe desfacerea mugurilor florali, la vița de vie se va începe circulația sevei.