Proiect înregistrat în Parlament: Pilotarea votului prin corespondență
Un grup de deputați PAS a înregistrat un proiect de lege privind pilotarea votului prin corespondență. Este un proiect care vine să ușureze procesul de vot pentru cetățenii noștri din diasporă, în special în țările unde distanțele până la secțiile de vot sunt foarte mari.
Votul prin corespondență va fi implementat, pentru început, în Canada și Statele Unite, pentru ca instituțiile statului să se poată asigura că mecanismul protejează votul fiecărui cetățean. În elaborare acestui proiect de lege au fost luate drept exemplu proiecte de similare din țări ca Austria, Germania, Letonia, Slovacia, Canada, Statele Unite, România.
Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca: „Este un proiect de lege mult așteptat, rezultat al unui grup de lucru, muncit mai bine de un an de către colegii mei din diasporă, împreună cu membrii Comisiei Electorale Centrale, reprezentanți ai Ministerului Justiției și Ministerului Afacerilor Externe. Este mai mult decât simbolic să lansăm astăzi, 1 martie, o astfel de inițiativă”.
Deputata PAS Mariana Lucrețeanu: „Ca deputat care a locuit 20 de ani în diasporă, mi-am dorit foarte mult ca echipa noastră să vină cu acest proiect de lege. Alături de conaționalii noștri aflați peste hotarele țării, am stat zeci de ore la coadă să pot vota și am călătorit sute de kilometri pentru a-mi exercita dreptul la vot. Mulțumesc cetățenilor din diasporă pentru că de fiecare dată au ieșit la vot. Și pentru că în continuare cer ca noi să asigurăm mecanisme necesare pentru participarea cât mai largă la vot și la procesele care țin de țara lor natală”.
Deputatul PAS Mihail Druță: „În afară de obligațiile constituționale și de lege, noi avem obligația politică, deoarece PAS în cadrul ultimelor scrutine electorale a făcut un legământ cu cetățenii noștri din diasporă că în afară de metoda obișnuită de participare la vot le va fi acordată și posibilitatea de a vota prin corespondență”.
„Vom depune tot efortul, alături de Comisia Electorală Centrală, pentru a identifica cele mai bune soluții și a încerca să ridicăm scara aplicării acestui proiect. La moment, facem un prim pas pentru a testa votul prin corespondență și sperăm să fie unul de succes și să fie apreciat de concetățenii din diasporă”, a concluzionat deputatul PAS Vitali Gavrouc.
Comisia juridică, numiri și imunități va asigura transparența la fiecare etapă legislativă până la implementarea proiectului. Toate instituțiile interesate sunt așteptate la prima rundă de consultări, care va avea loc la 7 martie, ora 10:00, în Sala Europei, Parlamentul Republicii Moldova.